Albanija posvećena razvoju održive energije

Vetropark
Izvor: Koha ditore

Posvećenost Albanije održivoj energiji je još jasnija posle napretka u projektu Nacionalnih energetskih i klimatskih planova energetske zajednice, prenosi Albanijan post.

Kako navodi taj medij, već su postignuta značajna dostignuća koja ilustruju posvećenost, davanje prioriteta obnovljivim izvorima energije, smanjenje emisija i podsticanje regionalne saradnje za zeleniju budućnost.

Što se tiče Nacionalnih energetskih i klimatskih planova, oni služe kao putokaz za postizanje smanjenja gasova staklene bašte, povećanje ulaganja u projekte energije vjetra, sunca i hidroenergije, smanjenje troškova i povećanje sigurnosti i održivosti u energetskom sektoru.

Ciljevi predviđaju da će do 2030. godine biti uključene uštede emisija stakleničkih plinova od 18,7 odsto, smanjenje finalne potrošnje energije od 8,4 odsto i udeo obnovljive energije u finalnoj potražnji za energijom od 54,4 odsto.

Proizvodnja električne energije sa nultom emisijom omogućava Albaniji da radi na dekarbonizaciji drugih sektora.

Vlada je 29. decembra 2021. godine odobrila i prvu verziju Nacionalnog energetskog i klimatskog plana. Ovaj nacrt je dostavljen Sekretarijatu, koji je dao detaljne preporuke.

Stoga će prvi Nacionalni energetski i klimatski plan Albanije nastaviti da se razvija i ažurira, uzimajući u obzir preporuke Sekretarijata. Oi predstavlja kompas koji vodi dugoročnu posvećenost Evrope klimatski neutralnom kontinentu do 2050. godine.

Preko njih, ugovorne strane imaju na raspolaganju alat da svojim građanima i ekonomskim akterima pouzdano pokažu ozbiljnost svojih obećanja i prioriteta za zelenu tranziciju.