Albanija: Turizam "pobedio" pandemiju

albanija more
Izvor: Lajmi

Turoperatori i poznavaoci sektora turizma ocenjuju da je bezmalo rekordna turistička poseta u Albaniji ove godine, u vreme pandemije koronavirusa, povezana sa politikom otvorenih vrata i činjenicom da nisu uvedena ograničenja za turiste, prenosi Ljajmi.

U organizovanom turizmu posebno se izdvajalo sve veće interesovanje Poljaka, Belorusa i Ukrajinaca, dok su Italijani, Nemci i Francuzi dolazili pojedinačno, samostalno.

Novina sezone je tržište sa Bliskog istoka koje pokazuje rastući potencijal, ali Albanija još nema spremne usluge za taj segment. Sezona je ove godine patila od problema nedostatka smeštajnih kapaciteta, haosa u saobraćaju i upravljanja otpadom. Ugovori su zaključeni za sledeću godinu i očekuje se da će, između ostalog, doći i do povratka Nordijaca, piše Monitor.

Albanija je do kraja septembra primila 4,9 miliona stranih državljana, pri čemu su posete u letnjim mesecima bile najbrojnije.

U poređenju sa 2019. godinom, koja je i najbolja godina u istoriji za turizam, broj poseta za devet meseci u 2021. je 10,7 odsto manji, dok je u avgustu ova razlika iznosila samo 1,3 odsto, što jasno pokazuje oporavak turizma u prvoj godini nakon početka pandemije.

Albanija nije uvela ograničenja za sve one koji su želeli da je posete, a Zak Topuzi iz Udruženja hotelijera ocenjuje da je to jedan od faktora koji je uticao na pozitivan bilans.

Ogroman broj poseta Albaniji, ostvarili su turisti sa Kosova i iz Severne Makedonije, ali i iz Srbije, istakao je Rahman Kasa iz Albanske turističke unije.

"Nesumnjivo, na prvom mestu su kosovski Albanci, a drugi oni iz Severne Makedonije. Treba reći da je region u celini pokazao interesovanje za Albaniju i u ovu grupu spadaju i Srbi, čiji je broj značajno povećan u odnosu na prošlu godinu. Naravno, dominira deo onih koji dolaze neorganizovano, sa svojim automobilima, autobusima ili avionima, a da nemaju agenciju koja ih koordinira", rekao je Kasa.