Ambasadorka SAD pri NATO-u: Rusija nastavlja da širi podele na Zapadnom Balkanu

NATO
Izvor: RTV

Ambasadorka SAD pri NATO Džulijen Smit izjavila je da Rusija nastavlja da širi podele na Zapadnom Balkanu i pokušava da, kroz široki spektar hibridnih taktika, podstakne nestabilnost u regionu, prenosi crnogorski portal CDM.

Smit je, u intervjuu agenciji MINA, rekla da je tragično to što je od početka rata u Ukrajini prošla godina, te da svi osećaju težinu konflikta, a da će NATO nastaviti da bude uz Ukrajinu.

“Kritikovaćemo Rusiju kada bude pokušavala da seje razdor kroz NATO savezništvo ili da potpiruje nestabilnost na Balkanu”, poručila je Smit.

Ona je dodala da se proteklih godina videlo da Rusija koristi taktike, koje uključuju dezinformacije, a ponekad i mešanje u izbore u drugim državama i maligni uticaj na njih.

“Veoma se trude da podele NATO saveznike i da se mešaju u unutrašnje stvari država. Srećom, NATO je, sarađujući i sa našim prijateljima iz Crne Gore, postao jači i pametniji u borbi protiv takvih hibridnih taktika Rusije”, rekla je Smit.

Prema njenim rečima, Alijansa je sada sposobnija da detektuje i zaštiti se od takvih pokušaja.

“Radujemo se saradnji sa Crnom Gorom u pogledu tih izazova i nastavićemo da se fokusiramo, kao saveznici, na regionalnu stabilnost širom Balkana”, poručila je Smit.

Na pitanje da li postoji opasnost da će se Rusija umešati u izborne procese u Crnoj Gori, ona je rekla da je, nažalost, to alat koji ta država rado koristi, ali da su građani Crne Gore, kako kaže, svesni tih napora Rusije i umeju da prepoznaju dezinformacije.

Dodala je da postoji set koraka koje Alijansa preduzima kako bi se borila sa uticajem Rusije na Balkanu.

“U strateškom konceptu, fokusirali smo se na sve pretnje koje dolaze iz Rusije i sve alate koji koriste”, kazala je Smit.

Zahvalila je Crnoj Gori na podršci Ukrajini i izbeglicama iz te zemlje.

Smit je kazala i da je Crna Gora mnogo napredovala kada je reč o povećanju izdvajanja na odbranu.

“Svi saveznici su posvećeni izdvajanju od dva odsto BDP-a na odbranu, a Crna Gora je skoro došla do tog procenta”, navela je Smit i dodala da NATO ohrabruje Podgoricu da nastavi u tom smeru kako bi dosegla taj procenat u narednim godinama.

Smit je navela i da NATO ima nekoliko prioriteta, a prvenstveno da nastavi da maksimalno vrši pritisak na Moskvu kako bi ruski predsednik Vladimir Putin završio rat.

“Želimo i što više podrške da pružimo Ukrajincima. Veoma smo fokusirani na artiljeriju, oružje, vazdušnu odbranu, municiju”, rekla je Smit i dodala da će NATO uraditi sve što može da Ukrajini omogući pobedu na bojnom polju i da se konačno sedne za pregovarački sto, kako bi se rat okončao.