Begaj: Baza u Kučovi ima odbrambenu funkciju, napad u Banjskoj pokazao koliko smo krhki

Bajram Begaj
Izvor: Kosovo Online

Albanski predsednik Bajram Begaj poručio je da otvaranje Nato vazduhoplovne baze u Kučovi označava novo poglavlje za bezbednost u Albaniji i regionu ocenjujući da je to osnova solidarnosti i saradnje između saveznika te da ima odbrambenu funkciju za suočavanje sa pretnjama

"Iz ove baze zajedno šaljemo snažnu poruku mira i Nato odlučnost da garantuje kolektivnu odbranu. Zahvalnost ide SAD za podršku koju su dali Albaniji. Nato taktička vazdušna baza uspostavljena u Kučovi, gde se istorija susreće sa modernošću, simbolizuje most ka budućnosti", kazao je Begaj prilikom otvaranja nove vazduhoplovne baze Natoa u Albaniji.

Kako je dodao, to je simbol mira za zaštitu zemlje i demokratskih principa.

Begaj ističe da Albanija ima strateški položaj.

"Agresija na Ukrajinu, Bliski istok, terorizam..., sve su to izazovi. Vojni sukobi eskaliraju, mogu se širiti. Napad u Banjskoj pokazao je koliko je naša zemlja krhka kada su u pitanju napadi. Moramo biti spremni da se branimo. Baza Kučova ima odbrambenu funkciju da se suočimo sa današnjim i sutrašnjim pretnjama", naveo je.

Kako je rekao predsednik Albanije, povećanje budžeta za odbranu, kao i modernizacija odbrambenih snaga su neophodni.

"Biti u oružanim snagama nije samo profesija, već je i stvar ponosa. Nato slavi 75. godišnjicu svog stvaranja, a Albanija 15. godišnjicu članstva. Ta osnova i posvećenost Natou je ulaganje za decu sada i za buduće generacije", poručio je Begaj.

General-major Arben Kinđi, načelnik Generalštaba Oružanih snaga Albanije, izjavio je da je vazdušna baza Natoa u Kučovi potrebnija više nego ikad za odgovor na pretnje sa istoka.

"Otvaranje baze Kučova je značajan događaj za Oružane snage Albanije i za članice Alijanse", naglasio je.

Prema njegovim rečima, danas se nudi dodatna vrednost u odbrambenoj infrastrukturi Albanije.

"U eri složenih izazova, potreba za odbrambenom infrastrukturom postala je potrebnija nego ikada, a ova baza će odgovoriti na pretnje koje dolaze sa istočnih granica Alijanse", dodao je Kinđi.