Bild: Plenković ili Micotakis umesto Fon der Lajen?

Fon der Lajen
Izvor: Kosovo Online

Hrvatski premijer Andrej Plenković i grčki premijer Kirjakos Micotakis najozbiljniji su kandidati da na čelu Evropske komisije zamene Ursulu fon der Lajen.

“I Plenković i Micotakis navodno su već izrazili interes za ponudu da budu kandidati za naslednika Ursule fon der Lajen. Šuška se kao kandidatkinji i o predsednici parlamenta Roberti Mecoli iz Malte koja nema iskustva u izvršnoj vlasti, ali ima puno samopouzdanja i ambicije pa i, kako se pokazalo na nominacijskom kongresu EPP-a u Bukureštu početkom marta, većeg talenta za govore nego fon der Lajen”, navodi se u tekstu nemačkog Bilda.

Dodaje se da su male šanse da ona dobije još jedan mandat na čelu Evropske komisije.

Pozivajući se na svoje izvore, Bild navodi da Fon der Lajen polako gubi podršku konzervativne grupacije evropskih stranaka (EPP).

‘Ursuline šanse su male‘

Nemački tabloid citira neimenovanog člana Evropskog parlamenta iz redova Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kom su postavili pitanje kakve su šanse da novi saziv EP-a ponovo izglasa sadašnju predsednicu EK.

“Iskreno, šanse su s**nje..”, izjavio je neimenovani poslanik za Bild.

Čak i kad bi većina u EP za izglasavanje kandidata EP došla nadohvat ruke, ostaje pitanje po koju političku cenu, kazao je isti izvor za Bild.

Tabloid ide i korak dalje tvrdeći kako Ursula fon der Lajen nema podršku za novu kandidaturu predsednice EK čak ni unutar vlastite stranke CDU. U prilog toj tvrdnji navode kako je CDU u tekućoj kampanji za izbore za Evropski parlament ne koristi plakate s portretima aktualne predsednice EK. Iz CDU-a Bild je na potonju temu dobio pojašnjenje kako se zaobilaženje lika predsednice EK u kampanji primenjuje iz taktičkih razloga.

“Fon der Lajen je svog stranačkog prijatelja iz CDU-a Markusa Pajpera htela da unapredi na visoko plaćeno mesto predstavnika malih i srednjih preduzeća u EU. Ali bilo je optužbi za nepotizam, čak i od poverenika EU. Pajperovo imenovanje je ogorčeno odbačeno. Taj primer pokazuje da Fon der Lajen ima moćne protivnike, uključujući unutar redova konzervativne stranačke porodice EVP, koja takođe uključuje CDU i CSU”, navodi Bild.

Afera Fajzer

Isti izvor procenjuje kako aktualna šefica EK ima previše prepreka pred sobom, ako želi da ostvari novi mandat. Uz spomenute otpore u vlastitim redovima, Fon der Lajen mora da doprinese pobedničkom rezultatu EPP u izborima za evroparlament, zatim da pridobije koalicione partnere u parlamentu te napokon potporu šefova vlada članica EU. Pritom Bild procenjuje da su potezima predsednice EK u dosadašnjem mandatu razočarani koalicioni partneri EPP-a poput Zelenih koji nisu zadovoljni tempom zelene tranzicije EU, kao i desničara koji su po svaku cenu hteli da zaustave levog kandidata za predsednika EK, a sada Ursuli fon der Lajen zameraju nedovoljno desnu politiku.

Bild podseća i na aferu s netransparentnom nabavom vakcina protiv COVID-19 od Fajzera, kao i na velike kritike na njen račun zbog potpunog svrstavanja na stranu Izraela u aktualnom sukobu s Hamasom i Iranom. List smatra da za Fon der Lajen problem predstavlja sve slabija popularnost i ugled francuskog predsednika Emanuela Makrona koji joj je bio snažan oslonac u dolasku na čelo EK.

Detaljno se baveći političkom sudbinom Ursule fon der ajyen, Bild tek usputno predstavlja njene moguće naslednike. Za Plenkovića list navodi da je nedavno dobio parlamentarne izbore u Hrvatskoj, a za Micotakisa da je vrlo uticajan u Briselu.