Crna Gora dobila novu Vladu, Dritan Abazović izabran za premijera

43.crnogorska vlada
Izvor: cdm.me

Dritan Abazović glasovima 45 poslanika izabran je za predsednika 43. crnogorske Vlade. Protiv su bili samo poslanici Socijaldemokrata, prenosi RTCG.

Vlada ima 18 ministarstava i 20 ministara (dva bez portfelja) i četiri potpredsednika i rok joj je ograničen na godinu dana, prenosi CDM. O predlogu za program rada i sastav Vlade izjašnjavalo se 48 poslanika, 45 je bilo za, tri protiv a uzdržanih nije bilo.

Potpredsednica Vlade za spoljnu politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju i ministarka evropskih poslova je Jovana Marović, potpredsjednik Vlade za ekonomski sistem i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković, potpredsednik Vlade zadužen za politički sistem i unutrašnju politiku i ministar odbrane Raško Konjević, potpredsednik Vlade zadužen za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija je Ervin Ibrahimović.

Abazović je nakon glasanja istakao da će nova vlada počivati na dva glavna stuba - vladavini prava i ekonomskom razvoju koji nose pet prioritetnih pravaca delovanja, i to su: borba protiv korupcije, više održivih investicija, integracija u Evropsku uniju, održivi razvoj i zaštita životne sredine, kao i afirmacija dece i mladih.

"Bezbednost građana i građanki njavažnija je u svakoj državi, zato će nam u fokusu biće borba protiv organizovanog kriminala i sa njima povezanih grupa koje deluju na teritoriji Crne Gore", naveo je Abazović.

Za ovu vladu, prema njegovim rečima, nastavak auto puta Bar - Boljare, "uz pronalaženje povoljnih načina finansiranja je od velikog značaja za celokupan ekonomski razvoj".

"Neophodno je od kraja ispitati sve eventualne probleme i sumnje koje su pratile ovaj infrastrukrturni prokjekat", rekao je Abazović i poručio da će ekonomsku politiku 43. Vlade determinisati dobra razmena mišljenja o predloženim merama sa poslovnom zajednicom, sindikatima i NVO sektorom, pojedincima i svim zainteresovanim akterima crnogorskog društva.

Vlada će, prema njegovim rečima  uraditi sve da turistička sezona traje duže, "da turisti i njihova potrošnja budu povećani, kroz repozicioniranje turističkog proizvoda Crne Gore kako bismo postali destinacija održivog turizma", rekao je Abazović, i dodao da Crna Gora ima veliki potencijal za razvoj verskog turizma.

Dodao je da svi članovi Vlade dužni da se bave budućnošću Crne Gore, a ne njenim daljim zarobljavanjem u prošlosti.

"Zato sam ponosan što će prvi put zajedno raditi subjekti koji do sada nisu direktno sarađivali", kazao je on.