Đeka: Temeljni ugovor sa SPC kao i sa drugim verskim zajednicama, bez skretanja Crne Gore sa evropskog puta

Fatmir Đeka
Izvor: aktuelno.me

Ministar za ljudska prava Crne Gore Fatmir Đeka kaže da je Temeljni ugovor potpisan između Vlade Crne Gore i SPC ugovor isti kao ugovori sa drugim verskim zajednicama i da to neće skrenuti Crnu Goru sa njenog evropskog puta, prenosi Albanijan post.

"U poslednje vreme se pogrešno tumače . Ovo je propaganda uoči lokalnih izbora koji će se u Crnoj Gori održati za dva meseca. Ugovor sa SPC je ugovor kao i svaki drugi verski ugovor sa Islamskom i Katoličkom zajednicom. Potpisivanje ovog ugovora sprečilo je one stranke koje su politički koristile Crkvu", rekao je Đeka.

On smatra da Albanci imaju pravo da budu sumnjičavi kada je SPC u pitanju zbog, kako navodi, njene uloge u dešavanjima devesetih godina u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu.

"I za ovo se, možda, na Srpsku pravoslavnu crkvu gleda sa velikom rezervom. Ali u Crnoj Gori se radi o jednostavnom ugovoru i procesu integracije Crne Gore u Evropsku uniju“, dodao je Đeka negirajući da je ugovor potpisan tajno i daleko od javnosti. 

Dodaje da kada je izglasana aktuelna Vlada Crne Gore, svi su bili upoznati sa ugovorom sa SPC.

"Mišljenje nije saopšteno ni o kakvom ugovoru ni sa jednom verskom zajednicom, već samo za ovo sa SPC. Ugovor je na sajtu dve nedelje i svi su mogli da ga pročitaju”, rekao je on.

On se protivi se pričama da sporazum Vlade i Crkve koči put Crne Gore ka pridruživanju Evropskoj uniji.

"Ovaj sporazum nema veze sa članstvom Crne Gore u Evropskoj uniji. EU nema ni versku zajednicu na dnevnom redu, ali ima uslove za Crnu Goru i poglavlja 20 i 24 gde se raspravlja o pitanjima pravde“, dodao je on.

Stoga je, prema njegovim rečima, deo poslanika zatražio potpisivanje ovog ugovora  kako bi se izjednačio sa drugim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori.

"Ne očekujem destabilizaciju zemlje, ali vlast može pasti, možda će biti novih izbora, ali neće biti skretanja na putu Crne Gore ka Evropskoj uniji”, kaže on.

Hoće li pasti Abazovićeva Vlada?

Pet parlamentarnih partija u Crnoj Gori uputilo je inicijativu za rušenje vlasti 19. avgusta. Priedlog za izglasavanje nepoverenja Vladi Dritana Abazovića potpisalo je 36 poslanika za pokretanje skupštinske procedure.

Đeka međutim, pojašnjava da ne zna da li će Vlada pasti, ali pokazuje da u glavi ima četiri varijante kako bi stvari mogle da se odvijaju. On smatra da je prva opcija da Vlada dobije nepoverenje, druga da Vlada padne i da bude formirana druga, treća da se vladi skrati mandat i ide na nove izbore a četvrta je formiranje još jedne većinske ili tehničke vlade.

Čak i ako Crna Gora dobije novog premiejra, kako navodi, biće teško da on poništiti ovaj dogovor.

„Sporazum sa Srpskom pravoslavnom crkvom se, po mom mišljenju, teško može promeniti, to se može desiti samo ako postoje neustavni elementi”, kaže on.

Ne slaže se ni sa saznanjima da će Srbija nakon Vladinog sporazuma sa Srpskom crkvom imati uticaja na crnogorsku državu.

"Vlade u poslednjih 30 godina su pogrešile jer nisu ulagale u Crnogorsku crkvu, već su ulagale u SPC. Na Srpsku crkvu gledaju sa rezervom, vezujući je za događaje iz 90-ih. Preko ove crkve Srbija je 30 godina unutar Crne Gore, nije tačno da će danas ući", kaže on.

Đeka ne smatra da je premijer Abazović "Vučićev čovek”.

„Abazović je prošle godine srušio vlast koja je bila usko povezana sa Srpskom crkvom. On je bio taj koji je Crnoj Gori dao podsticaj u spoljnoj politici. Politika koja ga je vodila bila je prozapadna i evropska. On je bio jedini premijer sa Balkana koji je pozvan da poseti Ukrajinu“, rekao je.