Đelošaj: Dolazak Abazovića na čelo crnogorske Vlade poboljšaće odnose sa Kosovom

Dritan Abazović
Izvor: Economia online

Poznavaoci prilika u Crnoj Gori kažu da bi novo rukovodstvo trebalo da vrati zemlju na evroatlantski put, a mogućnost da Dritan Abazović dođe na čelo Vlade u Podgorici ocenjena je kao dobra prilika za proširenje saradnje Kosova i Crne Gore, prenosi Koha.

Prema rečima predsednika Alternative Nika Đelošaja, saradnja će od sada biti još bolja, što se tiče Albanaca u Crnoj Gori i Kosova.

"Što se tiče Albanaca i Kosova, mislim da to može biti samo dobro. Ne vidim da bi moglo biti bilo kakvog razvoja događaja koji bi mogao negativno da se odrazi. Plašili smo se prethodne Vlade jer je Srpska crkva  diktirala da može doći do pokreta, ali se to nije desilo, sada je to deo prošlosti“, rekao je Đelošaj, načelnik opštine Tuzi.

Profesor političkih nauka Anton Vukpaljaj je istakao da povratak Crne Gore na evroatlantski put treba da bude jedan od ciljeva buduće Vlade.

"To će na neki način zatvoriti put Rusiji da normalno utiče na Crnu Goru i integriše manjine u Crnoj Gori, jer u Crnoj Gori ima oko 20 odsto manjina koje su isključene iz učešća u Vladi", rekao je on.

U međuvremenu, bivši ambasador Kosova u Crnoj Gori Ilber Hisa najavio je da rušenje Krivokapićeve vlade otvara put Abazoviću da dođe na čelo tamošnje izvršne vlasti.

"Abrazović je bio ekonomičan u upotrebi svog albanizma, on je političar koji nije iznikao od etničkih partija, ali je i dalje tu da odrazi pokušaj da se napravi reformska Crna Gora sa jasnim evroatlantskim orjentacijama. Povratak na osnovne vrednosti crnogorske politike, izgrađene na atlantskim vrednostima, dobra su vest za susedstvo i loša vest za one koji su nameravali da izvrše neku vrstu revizionizma polažući pravo na srpski svet“, rekao je on.