Crna Gora: Opozicija povuka inicijativu o nepoverenju vladi

Zdravko Krivokapić
Izvor: Tanjug

Crnogorska parlamentarna opozicija, koja je uveravala da će imati ne samo dovoljan broj glasova, već i više od toga za izglasavanje nepoverenja aktueloj vladi Zdravka Krivokapića, predomislila se i odustala, prenosi Tanjug.

Zajedničko saopštenje o tome medijima je dostavila najuticajnija opoziciona Demokratska partija socijalista Mila Ðukanovića, nakon današnje duže rasprave uoči sednice Skupštine.

Opozicija se na taj korak, kažu, odlučila da će svakako doći do formiranja nove parlamentarne većine i bez izglasavanja nenpoverenja vladi.

Inicijativu su, kažu, povukli imajući u vidu najavu Demokratskog fronta da će podneti inicijativu za skraćenje mandata Skupštine.

DF je to saopštio u subotu, nakon isteka roka za izjašnjavanje stranaka parlamentarne većine o poslednjoj platformi koju su dostavilii za formiranje nove vlade.

"Smatramo da, bez odlaganja, treba otpočeti razgovore o formiranju nove skupštinske većine", navodi se u saopštenju DPS-a i dodaju da iz tog razloga povlače inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi Crne Gore.

Za izglasavanje nepoverenja vladi neophodan je glas 41 poslanika, od ukupno 81, koliko ih ima u aktuelnom sazivu Skupštine Crne Gore.

Opozicionu inicijativu je potpisalo 40 poslanika, uvereni da će neko iz parlamentarne većine preleteti u njihov tabor, a spekulisalo se da su za to nudili i novac.

Poznavaoci prilika smatraju da je povlačenje inicijative štetan potez po opoziciju i da bi neko trebalo da odgovara za lošu procenu.