Đukanović: Biću aktivan politički, odgovoran sam građanin Crne Gore

Milo Đukanović
Izvor: RTCG

Bivši predsednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović ne isključuje povratak u politiku, jer se, kaže, za pravilan izbor Crne Gore u budućnosti treba i dalje boriti, prenose Vijesti.

"Ja ću biti aktivan politički čovek, ja sam odgovoran građanin Crne Gore", rekao je Đukanović u nedavnom intervjuu za RTV Slovenija.

Prema njegovom mišljenju, Crna Gora je stala sa reformama na putu ka Evropskoj uniji u poslednje tri godine.

"Kad pogledate ovo što imamo kao iskustvo poslednje tri godine, kada pogledate posrtanja Crne Gore nakon promene vlasti sredinom 2020. godine možda dođete i do drugačijeg zaključka - možda možete izvesti zaključak da smo išli brže od realnog, ostvarili i više od mogućeg. Znam za te prigovore o tome kako je Crna Gora bila zarobljena država u vreme prethodne vlasti. Hajde da malo izokrenemo tu tezu. Ta Crna Gora koja je bila zarobljena je voljom NATO-a primljena u NATO, voljom Evropske unije dovedena do vrata EU", rekao je Đukanović.

Dodao je da je, kako kažu sadašnje vlasti, "došlo do oslobođenja pre tri godine i sada ta oslobođena Crna Gora je rak rana Zapadnog Baslkana".

"Je li vam to deluje logično, je li vam deluje suvlisno - ne, deluje glupo i glupo je. Nemojte da pomislimo da glupost, politička glupost stanuje samo na Zapadnom Balkanu, poltička glupost nažalost stanuje mnogo šire od Zapadnog Balkana", rekao je Đukanović.

Bivši predsednik Crne Gore  kritičan  je prema strankama koje su pre tri godine svrgnule DPS sa vlasti, opisujući ih "kao opasnost za Crnu Goru i njen identitet".

"Ova vlast služi političkim interesima Beograda, odnosno služi velikosrpskim interesima u Crnoj Gori, što je produžetak ruskih imperijalnih interesa u ovom delu Evrope i u Evropi uopšte. Srpska pravoslavna crkva je najjači instrument za prekogranično delovanje velikosrpske ideologije", smatra Đukanović.

Kako kaže, Crnogorci svakodnevno shvataju da su poslednje tri godine sa novom većinom, političkom i institucionalnom krizom, greška.

 On upozorava na reformski zamor, koji je takođe posledica stava Evropske unije.

To se, navodi, promenilo napadom Rusije, tako da je ovo važna prilika i za Crnu Goru.

"Na ovim prostorima ili će pobediti evropska budućnost, ili ćemo nastaviti da lutamo balkanskim putevima vođeni velikodržavnim nacionalizmima, promenama granica i beskičmenim služenjem antievropskim interesima“, kazao je Đukanović .