Đukanović: Crna Gora ne traži prečice

Milo Đukanović
Izvor: Koha ditore

Crna Gora je u stanju da i u narednom periodu bude država koja će prednjačiti na evropskom putu i koja će biti promoter evropskih vrednosti u regionu Zapadnog Balkana, poručio je predsednik ove države Milo Đukanović, prenosi RTCG.

Đukanović je novinarima, nakon Sastanka lidera Evropske unije (EU) i Zapadnog Balkana, rekao da je sa tog sastanka poslata jasna poruka da zemlje Zapadnog Balkana imaju mesto u EU i da je jako važno da se vrati kredibilitet politici reformi u regionu.

Kada je reč o Crnoj Gori, kako je rekao, svuda se čuju reči ohrabrenja i pozdravlja se to što je promena Vlade označila nastavak politike dinamičnog kretanja države ka EU. Kako je dodao, očekuje se da se ispune standardi prvenstveno u vladavini prava.

“Tu je moja poruka bila jasna da ne tražimo prečice i da smo spremni da u kratkom roku stvorimo uslove za deblokadu pregovaračkog procesa u poglavlju 23 i time ukupnom pregovaračkom procesu", kazao je Đukanović.

Kako je kazao, na sastanku je razgovarano o geopolitičkom kontekstu u svetlu agresije Rusije na Ukrajinu, pa je dodatno potencirana važnost opredeljivanja, ne samo unutar EU, već i kod zemalja kandidata koje pretenduju na članstvo.

“Važno je da svaka država shvati da sa obe noge mora da bude na strani temeljnih evropskih vrednosti. To je poruka koju je lepo čuti jer je Crna Gora već godinama usaglašena sa spoljnom bezbednosnom politikom EU”, rekao je Đukanović.

On je naveo da je mnogo razgovarano o tome kako prevazići zastoj u evropskim integracijama, kao i specifičnim problemima Zapadnog Balkana.

“Atmosfera na savetu je takva da se uvažava potreba davanja nove dinamike pregovora sa zemljama Zapadnog Balkana ali i da je mnogo problema koji su u međuvremenu nastali i koje je sada jako komplikovano brzo rešiti”, naveo je Đukanović.