Mitropolit Joanikije: Kosovska žrtva ugrađena u temelje srpske istorije

Mitropolit Joanikije
Izvor: Kosovo Online

Iako se govori da smo bitku izgubili, mi smo u Kosovskom boju odneli moralnu pobedu, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije u besedi posle parastosa kosovskim junacima koju je na Gazimestanu služio patrijarh srpski Porfirije.

“To jeste bila jedna velika pobeda, mnogo značajnija od onih pobeda koje se odnose na bojnom polju, kada jedan narod pobedi drugi narod”, poručio je mitropolit Joanikije, prenosi RTV Gračanica.

“Mi smo u toj bici dobili i veliku ranu, ali smo odneli jednu veliku moralnu pobedu i uspeli se na visinu na Hristovu golgotu, a Gospod nas je osnažio silom svoga časnog krsta i svoje žrtve, primio krv Kosovskih junaka i  osvetio je, jer je ta krv prolivena za Hrista i pomešana sa Hristovom krvlju na Golgoti. Tu je položen Kosovski zavet i naše svenarodno opredeljenje za carstvo Nebesko. To znači da smo se opredelili za ono carstvo iz kojeg nas obasjava Božija svetlost i koje daje smisao našem životu i stvaranju, pa se tako dogodilo da je kosovska žrtva, koja je ugrađena u temelje srpske istorije ostala glavna tema i naše misli zavetne i naše književnosti i umetnosti, tako da je ovaj zavet za carstvo Nebesko, zavet za slobode, stvaranja i objedinjavanja”, rekao je u besedi mitropolit Joanikije.