Dodik posetio Zid plača: Srbi i Jevreji dele stradalničku prošlost

Dodik u Jerusalimu
Izvor: RTRS

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik obišao je danas Zid plača u jerusalimskom starom gradu, a tom prilikom sastao se i sa glavnim rabinom Zida plača, prenosi RTRS.

Dodiku je rabin govorio o važnosti zida za Jevreje ali i za sve narode koji obilaze ovu svetinju.

Zid plača je najvažnije mesto na kojem se mole Jevreji. Običaj je da se na listiću papira napišu želje i molitve i da se stave u zid. Verovanje je da će se ostvariti.

Dodik je obišao Zid plača u društvu izraelskog ministra za pitanje Jerusalima i nasleđa Zeva Elkina.

Elkin je potvrdio da je saradnja Srpske i Izraela na zavidnom nivou ali i da je velika čast što je srpski član Predsedništva došao na Zid plača, što za Jevreje predstavlja veliku čast.

Svoju posetu Izraelu Dodik je ocenio uspešnom. Кaže da Srbi i Jevreji dele stradalničku prošlost i da jedni od drugih možemo naučiti dosta toga, a jedna od tih stvari je i kako očuvati svoju državu, svoj identitet, kulturu i tradiciju.

On se juče sastao sa predsednikom Izraela Isakom Hercogom. Prethodno se sastao sa predsedavajućim Svetske cionističke organizacije Jakovom Hagoelom koji mu je tom prilikom uručio priznanje.

Dodik se sastao i sa Haimom Bivasom, predsednikom Federacije lokalnih vlasti u Izraelu i gradonačelnikom Modina, grada pobratima sa Banjalukom.

Razgovarao je i sa ministrom pravde i zamenikom premijera Izraela Gideonom Sarom.

Dodik se sastao i sa patrijarhom jerusalemskim Teofilom Trećim.

Patrijarh mu je uručio Orden Jerusalimske patrijaršije.

Imao je sastanak i sa ministrom za pitanja Jerusalima i nasleđa Zevom Elkinom.