Džaferi i Begaj: Evropske integracije prioritet i Severne Makedonije i Albanije

Talat Džaferi i Bajram Begaj
Izvor: Vlada Severne Makedonije

Predsednik Vlade Severne Makedonije Talat Džaferi razgovarao je danas sa predsednikom Albanije Bajramom Begajem ocenivši da su evropske integracije priroritet za obe zemlje, a da bilateralne odnose karakterišu prijateljski i bratski odnosi.

Džaferi i Begaj su konstatovali da su evropske integracije prioritet za prosperitet, stabilnost i bezbednost regiona i evroatlantske zajednice u regionu i da je dobro što su obe zemlje na istoj liniji sa Evropskom unijom kada je u pitanju spoljna i bezbednosna politike.

Albanski predsednik Begaj boravi u Skoplju u okviru sastanka Procesa za saradnju u Jugoistočnoj Evropi, koja se održava u Sobranju Severne Makedonije.

Premijer Džaferi je izrazio zadovoljstvo kontinuiranim političkim dijalogom, kao i razvojem bilateralnih odnosa dve zemlje, koje karakterišu, kako je naveo, prijateljski i bratski odnos koji su više od dobrosusedskih odnosa.

Dvojica sagovornika su se saglasili da bi ekonomska razmena trebalo da bude prioritet aktuelnih vlada obe zemlje.

Izraženo je očekivanje da će uskoro biti formirana nova Vlada Severne Makedonije.

Premijer Džaferi je istakao da je važno da nova vlada nastavi sa reformama kako bi se ispunio planirani put dve zemlje, koje su već saveznici u Natou, uz nadu da će proces evropskih integracija biti uspešno završen.

Albanski predsednik je izrazio zadovoljstvo zbog prilike da se sastane sa premijerom Džaferijem, kome je zahvalio na posvećenosti, profesionalizmu, ponosu i dostojanstvu sa kojim je ispunjavao ustavna ovlašćenja premijera Severne Makedonije.

Važno je, istakao je Begaj, da se „još više zadrži i nadogradi ono što je postignuto u Severnoj Makedoniji, što je u vezi sa pravima i obavezama zajednica”.

Džaferi i Begaj su se saglasili da će nastaviti da intenziviraju i obogaćuju međusobnu saradnju u svim oblastima od zajedničkog interesa i za dobrobit građana obe zemlje.