EK: Stav Varheljija o BiH u skladu sa stavovima EU

Oliver Varhelji
Izvor: Reporteri

Evropska komisija navela je da su poruke koje je komesar za proširenje Oliver Varhelji poslao povodom rešavanja političke krize u BiH ”u potpunosti u skladu sa stavovima EU i Komisije”.

Iz Komisije su kosovskim novinarima, koji su se interesovali za ”pokretanja istrage protiv Varheljija” zbog navodnog razgovora sa Miloradom Dodikom o ”potencijalnim razbijanju BiH”, poručili da će odgovor na to dati onima koji su takvu istragu i predložili u pismu upućenom predsednici EK, Ursuli fon der Lajen.

”Pismo smo videli na Tviteru i verujem da smo ga i primili u Komisiji. Odgovorićemo na njega pravovremeno, ali poslanicma Evropskog parlamenta koji su ga i uputili”, izjavio je portaprol Komisije, Erik Mamer.

Na dalje insistiranje kosovskih novinara o ulozi i politici komesara Varheljija u BiH, Mamer je poručio da je u mandatu komesara za proširenje da aktivno učestvuje na rešavanju krize u BiH.

”Komesar je nakon posete BiH u novembru jasno poručio šta vlasti u BiH moraju da urade da bi zemlja nastavila EU putem. Njegove izjave su u potpunosti u skladu sa pozicijom EU i EK”, kaže Mamer.

Povodom pitanja o ”zbunjujućim izjavama” EU zvaničnika, uključujući i komesara Varhejija, kada je reč o Srebrenici, iz EK ponavljaju da ”u Evropi i EU nema mesta za negiraje genocida”, a da nije u skladu sa EU principima i vrednostima da se glorifikuju ratni zločini, rasplamsava mržanja i šalju provokativne poruke. U Briselu dodaju da je pozicija EU o BiH ”jasna i više puta ponovljena” kako kada su u pitanju očekivanja od evropskog puta zemlje, tako ponašanje političkih lidera u BiH.