Varhelji o "Otvorenom Balkanu": Uz vas sam, samo napred

Oliver Varhelji
Izvor: European Wrestern Balkans

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji podržao je inicijativu "Otvoreni Balkan" i pozvao Crnu Goru, BiH i Kosovo da joj se pridruže, prenosi albanski ABC njuz.

 Varhelji učestvuje na današnjem sastanku putem video linka, a učesnicima je poručio da nastave napred i da uklone "birokratiju između zemalja".

"Ja sam iz Mađarske i ovo mi daje bliži nivo razumevanja kako možemo da pomognemop Balkanu. Da budem iskren, bio sam pozitivno sklon ovom predlogu. Nastavite da promovišete ovu inicijativu jer region želi da bude celina u ekonomskom i društvenom smislu. Region želi da bude zajedno, kao što smo mi u EU", rekao je Varhelji.

On je rekao da se divi članicama Inicijative na posvećenosti i tome što je ideja za nju potekla sa Balkana a ne iz EU.

"Ona je došla od vas, tri aktera koje vidim oko stola, a vi ste nastavili da gurate napred čak i kada nismo uspeli da privučemo učešće svih partnera, jer ste shvatili važnost regionalnog tržišta i kako se može ubrzati ekonomska integracija. Mislimo da je ovo najbolja poruka koju region može da prenese, da ne samo da je spreman za regionalnu saradnju, već da to i čini. Možete me smatrati pristalicom Otvorenog Balkana. Pozivam ostala tri partnera da se vrate ovoj regionalnoj saradnji", poručio je Varhelji, prenosi Tanjug.

On je istakao da je relanost da jedino balkanske zemlje zajedno mogu povećati BDP celog regiona i da bi samo kroz zajedničko tržište BDP regiona mogao da se uveća za čak trećinu.

Još jedna trećina više, kako je naveo, mogla bi da bude dostignuta kroz ekonomski investicioni plan koji Evropska unija nudila Zapadnom Balkanu. Ipak, taj plan ne može da ostvari pun potencijal i da brzo podigne region ako se svi ne uključe u regionalnu saradnju koju predviđa "Otvoreni Balkan".

Takođe, istakao je da džaba pojedine zemlje u regionu grade puteve i železnicu, razvijaju infrastrukturu i poboljšavaju svoje poslovne okruženje ako kamioni čekaju dugo na granicama i ako te zemlje međusobno ne priznaju diplome, dozvole i ostala dokumenta.

Varhelji je dodao je smo svi svedoci koliko je važna saradnja u vreme kovid pandemije.

"Nadam se da će i ostala tri partnera veoma brzo pridružiti Otvorenom Balkanu. Investiramo i nudimo najmanje jednu trećinu BDP-a celog regiona, ali moraju svi da učestvuju u regionalnoj saradnji", poručio je evropski komesar za proširenje.

Podsetio je da je prvo pokrenut "Berlinski proces" za veću regionalnu saradnju, pa "mali Šengen", kao i da je sada "Otvoreni Balkan" naslednik tih inicijativa.

"Svesni ste značaja regionalne integracije i da će to promeniti živote vaših građana i da će ubrzati ekonomsku intergaciju ka EU. Mislim da je ovo najbolja poruka koja za region može da se poruči - da ste spremni za regionalnu integraciju", naveo je Varhelji obraćajući se predsedniku Srbije Aleksandru Vučići i premijerima Severne Makedonije i Albanije Zoranu Zaevu i Ediju Rami.

Dodao je da je svaka regionalna integracija na bazi evropskih vrednosti dobra i za Balkan i za EU.