Generalna sekretarka predsednika RS i predsednica Veća naroda pod sankcijama američkog Ministarstva finanasija

Republika Srpska
Izvor: RTRS

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija danas je uvela sankcije za još tri osobe iz Republike Srpske, među kojima su generalna sekretarka predsednika RS Milorada Dodika i predsednica Veća naroda RS, zbog narušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije, oni su doprineli naporima predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da "podriva mir i stabilnost BiH organizovanjem i obeležavanjem 'Dana Republike Srpske', 9. januara ove godine", aktivnosti za koju je, dodaju, "utvrđeno da je neustavna u BiH".

Pod sankcijama su se zato našle generalna sekretarka predsednika RS Jelena Pajić Baštinac, predsednica Veća naroda RS i dugogodišnja političarka u Dodikovom SNSD-u Srebrenka Golić, kao i Branislav Okuka, koji je, kako se navodi, bio "blisko uključen u planiranje i provođenje Dana RS i odgovoran za povećanje posećenosti proslavama".

Kancelarija ocenjuje da su oni olakšali Dodikove napore da podriva Dejtonski mirovni sporazum i autoritet Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika.

"SAD su duboko zabrinute zbog kontinuiranih pokušaja podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, kao dve ključne institucije za mir i stabilnost u regionu", rekao je podsekretar Trezora za terorizam i finansije Brajan Nelson.

U saopštenju se podseća da je Vlada RS 8, 9. i 10. januara ove godine organizovala proslavu Dana RS u suprotnosti sa prethodnim odlukama Ustavnog suda BiH koji je ocenio da je obeležavanje 9. januara neustavno jer "daje prioritet verskom nasleđu, tradiciji i običajima samo srpskog naroda", čime se krši ustavna obaveza nediskriminacije.

Dodik je imenovao i lično rukovodio Organizacionim odborom za planiranje proslave Dana RS, a tri osobe koje su se danas našle "na udaru" američkog ministarstva su bile članovi tog odbora i "omogućujući proslavu svesno prkosili zaključcima Krivičnog zakona BiH i visokog predstavnika i pokazali otvoreni prezir prema Dejtonskom sporazumu", ocenjuje Kancelarija za kontrolu strane imovine.

"Današnja akcija se zasniva na sankcijama koje su SAD uvele kao odgovor na prethodne incidente u kojima su pojedinci učestvovali u aktivnostima koje podrivaju regionalnu stabilnost. Ove akcije su deo širih napora vlade SAD da promoviše mir, stabilnost i funkcionalno demokratsko upravljanje u regionu Zapadnog Balkana", dodaje se u saopštenju.

Zato je blokirana sva imovina i interesi u imovini Pajić Baštinac, Golić i Okuke, koja se nalaze u SAD ili u posedu ili pod kontrolom osoba koje žive u SAD, i moraju se prijaviti Kancelariji.