Gerapetritis: Prespanski sporazum ne može da se menja jednostrano

gerapetritis
Izvor: msp gr

Ministar spoljnih poslova Grčke Jorgos Gerapetritis rekao je da je Prespanski sporazum međunarodno ratifikovan sporazum i da se ne može jednostrano menjati ili revidirati.

U jutarnjem intervju za grčki radio "Talk radio 98.9", šef grčke diplomatije je ukazao da "u ovom trenutku postoji pitanje koje se pojavilo nakon izbora u Severnoj Makedoniji", ali i naglasio da oni svakako poštuju izborne rezultate.

"Ono što uvek ističemo jeste da je, bez obzira na razlike, ideološke i političke razlike koje novo političko rukovodstvo može da ima prema Prespanskom sporazumu, reč je o međunarodnom sporazumu koji je ratifikovan. Stranke ga ne menjaju ili revidiraju jednostrano. Predstavlja veoma osnovnu tačku na kojoj su izgrađeni međunarodni odnosi Severne Makedonije. Podrazumeva se da Evropska unija ocenjuje pitanja iz Prespanskog sporazuma i punu i doslednu primenu, i zato mislim da će političko rukovodstvo Severne Makedonije proceniti ta pitanja i da će se pridržavati zahteva iz Prespanskog sporazuma", istakao je Gerapetritis .

Gerapetritis je dodao da Grčka, sa svoje strane, prati doslednu primenu Sporazuma i podsetio da je „današnja vladina većina kao opozicija svojevremeno ukazala na sive tačke Sporazuma”.

"Za mene je važno da moramo da poštujemo dogovorene stvari, ne zato što se slažemo sa onim što je dogovoreno, već zato što je to dogovor za kontinuitet i stabilnost, a u svakom slučaju ne možemo da pravimo jednostrani okvir na kome ćemo graditi političke karijere”, istakao je šef grčke diplomatije.

Gerapetritis je bio kategoričan u smislu negiranja napisa u grčkim medijima da je učestvovao u izradi Prespanskog sporazuma, napominjući da nije znao ni jedan red teksta pre nego što je javno objavljen.