Grčka koči proces pridruživanja Albanije EU zbog slučaja Beleri

Predstavljanje izveštaja
Izvor: Kosovo Online

Grčka neće pristati na proces pridruživanja Albanije Evropskoj uniji, ako ne bude napretka u slučaju izabranog gradonačelnika Himare Fredija Belerija, potvrdili su diplomatski izvori iz Brisela, prenosi portal "Katimerini".

Grčka traži da se izabranom gradonačelniku dozvoli da položi zakletvu i ostvari politička prava. To pitanje se, prema stavu Atine, smatra političko-administrativnom odlukom, a ne pitanjem nezavisnosti sudstva.

Podseća se da je u ponedeljak albanski apelacioni sud odbio zahtev Belerija za dozvolu da položi zakletvu kao gradonačelnik.

Beleri je u pritvoru od maja zbog navodne kupovine glasova, nakon što je izabran za gradonačelnika pretežno grčkog grada Himare u Albaniji.

Portparol Evropske unije Peter Stano dao je komentar u vezi sa grčkom pretnjom veta Albaniji, kao rezultat slučaja Beleri. Stano je, u intervjuu grčkom novinaru "Otvorenih tv vesti", izjavio da se EU ne meša u bilateralne sporove, jer dve zemlje poseduju instrumente za njihovo rešavanje.

"Ne ulazimo u bilateralne sporove jer imamo poverenja u sposobnost aktera, posebno ako su akteri države članice EU i države koje će biti deo toga, da reše ovo pitanje na obostranu korist, sprovodeći principe i pravila", rekao je on.