Grčki mediji: Siljanovska-Davkova ponovo provocira

Gordana Siljanovska Davkova
Izvor: Facebook/ Gordana Siljanovska Davkova

Izjava predsednice Gordane Siljanovske Davkove da ona lično "ne smatra da krši Ustav i ne misli da neupotreba ustavnog imena može da izazove probleme" danas je u fokusu grčkih medija, kako onlajn izdanja, tako i vesti nekih televizija, prenosi makedonski Pečat slobode.

Grčka novinska agencija ANA-MPA u tekstu pod naslovom "Siljanovska: Neupotreba imena Severna Makedonija ne predstavlja kršenje Ustava", prenosi da je Siljanovska-Davkova izjavila da je predsednica na jučerašnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare sa kolegama iz Crne Gore Jakovom Milatovićem i Albanije Bajramom Begajem, kazala da svi dokumenti sadrže puno ime zemlje, ali da kao čovek ima pravo, "od Sokrata do danas, u okviru slobode i misli, slobodnog izražavanja misli", da se izražava na način na koji to čini i ne misli da je to kršenje ni Ustava, ni međunarodnog prava.

Paralelno, ANA-MPA prenosi i saopštenje u vezi sa učešćem šefa grčke diplomatije Giorgosa Gerapetritisa na Samitu procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi.

Tekst grčke novinske agencije preuzela su gotovo sva onlajn izdanja medija, koja su ga emitovala pod različitim naslovima, među kojima i "Severna Makedonija: Siljanovska ponovo provocira – Termin Makedonija nije prekršaj"; "Severna Makedonija: Siljanovska insistira – Neupotreba ustavnog imena neće izazvati probleme"; "Siljanovska ponovo provocira: Moje nekorišćenje ustavnog imena nije kršenje Ustava".

Današnje izdanje lista "Ta nea" osvrće se na učešće šefa grčke diplomatije Giorgosa Gerapetritisa na Samitu i u tekstu pod naslovom "Prvo rukovanje u Skoplju bez provokacija".