Izabrana nova vlada Severne Makedonije, Mickoski položio zakletvu uz napomenu "Severna" sramotan pridev

Vlada Severne Makedonije
Izvor: Kosovo Online

Skupština Severne Makedonije izabrala je večeras novu vladu, koju će predvoditi premijer Hristijan Mickoski, koji je položio zakletvu koristeći naziv države Republika Severna Makedonija, uz napomenu da pridev Severna smatra sramnim, ali da mora da ga koristi zbog zakona i Ustava.

Za novu vladu je glasalo 77 poslanika, a 22 protiv, prenosi makedonska agencija Makfaks.

Mickoski je 13. premijer, a ovo je 20. vlada od nezavisnosti Severne Makedonije.

U Vladi će biti 23 ministara, a petoro će imati i funkciju potpredsednika.

Mickoski je u zakletvi upotrebio ustavni naziv Republika Severna Makedonija, prethodno razjasnivši da je za njega sraman pridev Severna, ali da je trenutno nemoćan.

„Reći ću sramni pridev pre zakletve jer me lično podseća na sramotu koju ste doneli mojoj otadžbini, mojoj porodici i mojim nerođenim unucima i daljim generacijama. Dok sam živ, kako politički i tako i kao čovek, činiću sve što je u mojoj moći da ispravim tu nepravdu. Nažalost u ovom trenutku sam nemoćan i kao čovek ću morati da kapituliram pred vama i kažem da je to sramotan pridev jer je to, nažalost, deo zakona i Ustava koji ja kao šef vlade moram da poštujem“, rekao je Mickoski.

On je, takođe, rekao i da neće prihvatiti ustavne promene pod bugarskim diktatom.

Novu vladu Severne Makedonije čine VMRO DPMNE, albanska koalicija Vlen i “Znam”.

Iz redova VMRO DPMNE u vladi su:  Vlado Misajlovski, ministar odbrane, Timčo Mucunski, ministar spoljnih poslova i trgovine, Panče Toškovski, ministar unutrašnjih poslova, Aleksandar Nikolovski, ministar saobraćaja – potpredsednik Vlade, Ivan Stoilković, ministar za odnose među zajednicama – potpredsednik Vlade, Gordana Dimitrieska Kočovska, ministarka finansija, Sanja Božinovska, ministarka energetike, Cvetan Tripunovski, ministar poljoprivrede, Vesna Janevska, ministar prosvete i nauke, Zlatko Perinski, ministar za lokalnu samoupravu, Zoran Lutkov, ministar kulture i turizma, Stefan Andonovski, ministar digitalne transformacije, Borko Ristovski, ministar sporta, Lupčo Dimovski, potpredsednik Vlade za politički sistem, Šaban Saliu, ministar bez portfelja, za sprovođenje decenije Roma.

Iz redova koalicije "Vlen" članovu vlade su: Izet Majiti, prvi potpredsednik, ministar ekologije, Arben Taravari, ministar zdravlja, Besar Durmiši, ministar socijalne politike, demografije i omladine, Fatmir Limani, ministar privrede i rada, Arben Fetai, zamenik premijera za dobro upravljanje, Orhan Murtezani, ministar za evropske integracije.

Ministri iz redova “Znam” su: Igor Filkov, ministar pravde i Goran Minčev, ministar državne uprave.