Janša pozvao Slovence da se legalno naoružaju, Fajon osudila njegovu izjavu

Janez Janša
Izvor: Facebook

Bivši slovenački premijer Janez Janša komentarisao je uvođenje policijskih kontrola na granici prema Hrvatskoj i Mađarskoj, pa pozvao Slovence da se legalno naoružaju, jer je, kako navodi, "vrag odneo šalu", prenosi RTV.

"Vrag je odneo šalu. Naoružajte se. Legalno", napisao je Janša na društvenoj mreži "X".

Dodao je da su pametni shvatili poziv, a ostali će, kaže,verovati premijeru Robertu, Golobu, Poklukaru i Šarcu da su sposobni da zaštite Sloveniju, ali i njih lično u slučaju terorističkih napada.

Janša je naveo da je reč o državnim zvaničnicima koji, kako kaže, od juna ignorišu pozive njegove Slovenačke demokratske stranke (SDS) o sazivu Veća za nacionalnu bezbednost na kojem bi se raspravljalo o merama za suzbijanje ilegalnih migracija i upravljanje bezbednosnim rizicima.

Zvanična Ljubljana je od petka u ponoć na graničnim prelazima prema Hrvatskoj i Mađarskoj uvela pojačane policijske patrole. Kako je ranije saopšteno, ova mera bi trebalo da važi 10 dana, ali sa mogućnošću da bude produžena.

"Srušili su ogradu, a sada, kada u panici ponovno uvode kontrole na granici sa susedima samo preusmeravaju protok ilegalaca sa saobraćajnica u vagone", napisao je Janša i prozvao ministra odbrane Marjana Šarca da, kako je naveo, taj resor vodi kao "rijaliti šou".

Pritisak masovnih ilegalnih migracija radikalno razara postojeći način života u EU i jača militantne, proteroristička jezgra u evropskim metropolama. Nekada sigurni i uspešni gradovi beleže neviđeni porast kriminala. Tu, nažalost, spada i Ljubljana, naveo je Janša i dodao:

"Poslednjim upadom palestinskih terorista u Izrael još jednom se potvrdilo koliko je važno da narod bude dobro i legalno naoružan. Da s verovatnošću možemo očekivati zaoštravašnje bezbednosne situacije, da sadašnja garnitura vlasti nije ni približno sposobna za pravovremene procene, pripreme i delovanje, da je svako dužan da učini sve što je u okviru ustavnog poretka moguće za zaštitu svoje porodice i domovine" rekao je Janša.

Fajon: Neodgovorna izjava, ugrožava bezbednost

Povodom izjave Janše, reagovala je ministarka spoljnih i evropskih poslova Slovenije Tanja Fajon koja je ocenila da je reč o neozbiljnoj i neogovornoj izjavi, koja ugrožava delovanje bezbednosnog sistema u Sloveniji.

"Zato osuđujem takve provokacije i takve izjave koje vode do novog nasilja u slovenačkom društvu", rekla je Fajon.