Janša: Ukoliko se EU ne bude širila na Balkan, to će uraditi neko drugi

Janez Janša
Izvor: Fejsbuk

Slovenija se tokom svog predsedavanja Većem EU izborila da se u dokumente ponovo uvede pojam "perspektiva članstva" u toj integraciji, umesto puke "evropske perspektive" za države na Balkanu i evropskom istoku, tvrdi slovenski premijer Janez Janša.

Jedan od strateških uspeha je da smo širenje vratili na sto kao jedan od ključnih strateških projekata EU, ali za to je bilo potrebno mnogo rasprava, kazao je Janša u razgovoru za Slovensku televiziju, govoreći o uspjesima svoje vlade, u tradicionalnom razgovoru pred Novu godinu.

"U tim sam raspravama mnogo puta rekao da nakon svega što doživljavamo na istoku i što smo poslednjih decenija gledali na Balkanu, treba biti jasno da se EU mora širiti čime se širi prostor slobode i blagostanja. Treba se osloboditi iluzije da će se stvari rešavati same po sebi, a ako se ne širi EU, onda će se širiti neko drugi", kazao je Janša.

Janša je kazao da je time na sastancima u Briselu postigao da se u dokumente Evropske unije umesto "evropske perspektive" evropskih država izvan EU opet unese "perspektiva članstva", čemu su se prema njegovim tvrdnjama opirale i neke od starih članica, osnivača EU.

Ukrajina ili Srbija imaju evropsku perspektivu jer su u Evropi i tu će uvek ostati, ali one žele perspektivu članstva, ali to je bilo teško napisati u dokumente i za to se trebalo izboriti, kazao je slovenski premijer.

"Posebno je tu mnogo oportunizma kad se radi o Zapadnom Balkanu. Jedan od evropskih lidera, neću mu reći ime, čak je u raspravi rekao: 'Zašto bismo ih uveli u Evropsku uniju kad su nam ovako jeftiniji kao radna snaga'", kazao je Janša, dodavši kako i u nekim starim članicama prevladavaju uskogrudnost ili "nacionalistički interesi" koji prevladavaju nad vizijom slobodne, mirne i ujedinjene Evrope.

Evropski projekt još nije dovršen, a mnoge zemlje koje bi želele postati članice Evropske unije još nisu slobodne. Taj projekt treba nastaviti, a proširenje je njegov bitan element, rekao je Janša u razgovoru za Slovensku televiziju.