Kodelji: Predsedavanje Savetom bezbednosti važno za imidž Albanije, uvek smo na strani Kosova

Mimi Kodelji
Izvor: Kosovo Online

Predsednica Odbora za spoljne poslove u parlamentu Albanije Mimi Kodelji izjavila je za Kosovo onlajn da je predsedavanje te zemlje Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija važno za imidž Albanije. Iako se kritički osvrće na to što politički vrh u Prištini odugovlači dijalog sa Srbijom, ona ističe da će Albanija uvek biti uz Kosovo.

“Mislim da je to važan istorijski trenutak. Albanija po drugi put predsedava Savetom bezbednosti, a i ovog puta je značajno upravo što se u Njujorku otvara sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, na koju sve zemlje sveta šalju svoje najviše predstavnike, predsednike i premijere. To povećava javnu, političku i geopolitičku pažnju. To znači da Albanija, zemlja malih dimenzija, dobija drugačiji značaj. Ovo je jedna strana medalje. Druga strana je ozbiljnost sa kojom se treba obratiti Savetu bezbednosti i važnost pitanja o kojima  će se raspravljati. Ovo je, posebno važno sada kada imamo rat na vratima Evrope koji mora da se reši i mora biti predmet sastanaka na visokom nivou bilo gde u svetu. Albanija je u pravo vreme, na pravom mestu, i nadam se da ćemo doneti prave odluke sa svim onim zemljama koje su na pravoj strani istorije", rekla je Kodelji.

S druge strane, Kodelji koja je i bivša ministarka odbrane, komentarišući situaciju na Kosovu i u regionu, izrazila je nadu de će biti bolja. Ne navodeći imena, ona optužuje politički vrh u Prištini za odugovlačenja dijaloga sa Srbijom, ističući da će Albanija uvek biti uz Kosovo.

“Verujem da trenutak u kojem živimo nije trebalo da bude kakav jeste. To, uprkos velikim naporima koji su složeni da se postigne funkcionisalan dogovor, da budemo deo procesa koji će Zapadni Balkan dovesti do duge ravnoteže. Realnost Kosova danas je jasna i utiče na život svakog čoveka u regionu. Mislim da se takve stvari dešavaju kada su ljudi nemoćni da sednu za sto i sklope dogovor. Ovo zahteva hrabrost, ali takodje zahteva otvoren um, takodje je potrebna želja da se stvari reše. Ako uvek budemo zasnovani na nacionalnim osećanjima, verujem da nećemo nidge stići. Ne verujem da je ova situacija prihvatljiva za sve strane. U ovom periodu neophodna je primena francusko-nemačkog sporazuma između Kosova i Srbije, tako da verujem da ćemo biti svedoci rezultata razgovora. Mi smo, kao albanska vlada, velika garancija da se nikada nećemo mešati u unutrašnje stvari nijedne zemlje, ali moramo hrabro reći da smo uvek na strani Kosova i tako će biti i dalje. Ova stvar nam dolazi prirodno. Isto tako, uvek ćemo biti na pravoj strani istorije”, rekla je Kodelji.

Pred 78. zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija u Njujorku se održava Politički forum na visokom nivou za održivi razvoj, na kome je učestvovao i održao govor predsednik Albanije Bajram Begaj.