Kovačevski: Odluke od strateškog značaja nisu stranačko pitanje, na putu u EU potrebne ustavne izmene

Premijer Severne Makedonije Dmitar Kovačevski
Izvor: Kosovo Online

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izrazio je danas uverenje da će makedonski parlament glasati za ustavne izmene, kako bi zemlja napredovala na evropskom putu.

"To je je samo jedna od potrebnih odluka koje ćemo doneti pre konačnog ulaska u EU. To je odluka za koju je potrebna dvotrećinska podrška. Te odluke će nastaviti naš put ka punoj integraciji u EU. Smatram da je odluka o promeni Ustava u korist članstva zemlje u EU“, rekao je Kovačevski u Beču, nakon razgovora sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom.

Kovačevski je podvukao da odluke od strateškog značaja ne mogu biti odluke jedne vlade, stranke ili pojedinca, već je to proces koji se tiče cele zemlje, kako bi se osigurala evropska budućnost za građane i sve buduće generacije.

"Zato uvek ističem da je odgovornost svih političkih aktera da sarađuju i zajedno donose strateške odluke. Strateške odluke ne mogu biti predmet dnevnopolitičke debate. Kada pogledamo zemlje koje su skoro pristupile EU, možemo videti da su svi politički faktori te odluke donosili kao strateške“, istakao je on.

Kovačevski je izrazio uverenje da će cilj biti postignut i da će strateške odluke biti donete, kao što je u slučaju rešavanja spora sa Bugarskom.

Podsetio je da je formirana Radna grupa za promenu Ustava, koju čine akademici, eksperti za ustavno pravo i pravni eksperti stranaka.

On je izrazio žaljenje što u njoj ne učestvuju predstavnici opozicije, što je slučaj i sa Radnom grupom za pristup EU.

"To nije pametna odluka“, poručio je on.

Parlament se, podseća, sastoji od 120 poslanika i oni imaju znanje i sposobnost da odluke od strateškog značaja donose u korist budućnosti zemlje.

"Naši građani žele da žive u zemlji koja je članica EU. Ne žele da žive u članici EU koja nije njihova domovina, a odgovornost političara je da to obezbede“, rekao je Kovačevski.