Kovačevski u četvrtak podnosi ostavku na mesto premijera

Dimitar Kovačevski
Izvor: Kosovo Online

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski podneće ostavku u četvrtak, nakon čega će biti otvoreni procesi za formiranje tehničke vlade koja bi trebalo da omogući sprovođenje parlamentarnih izbora 8. maja.

"Ima vremena do nedelje da svi razmisle i da svi glasaju za tehničku vladu. Niko ne može da se ponaša kao dete od 13 godina, govoreći da ću predložiti ministre, a ne glasati. Svi moraju da budu ozbiljni, nigde na svetu nećete naći primer da predlažete ministre i tražite da neko drugi glasa za njih", rekao je premijer Kovačevski odgovarajući na novinarska pitanja na marginama konferencije "Godina evropskih mogućnosti" koja se održava u Skoplju.

On je nagovestio da će sa ostavkom premijera cela vlada podneti ostavku, a da li će na predstojećim izborima evropski front biti proširen sa Alijansom za Albance i da li je o tome razgovarao juče na skupu posvećenom Planu rasta za Zapadni Balkan sa liderom stranke Arbenom Taravarijem, Kovačevski nije dao konkretan odgovor, ali je naglasio da je Severna Makedonija pred izborom za EU ili nešto drugo i da će svi koji su proevropski orijentisani biti u njihovoj koaliciji.

Kovačevski je dodao i da ovi izbori neće biti izbori između levice i desnice, već će biti izbori između Zapada i Istoka.

"Obično govorimo o izborima, gde imate političke stranke centar i levo od centra ili političke partije centar i desni centar, kod nas će sada biti izbori na kojima političke stranke koje favorizuju zapadnu orijentaciju države i političke partije koji su za jasnu istočnu orijentaciju zemlje. I zato na kraju mislim da će naša koalicija imati sve političke stranke koje su danas deo ove proevropske koalicije, ove naprednjačke koalicije, a građani kroz sve ankete vrlo jasno kažu da su za evropske integracije zemlje", rekao je Kovačevski.