Kovačevski u SB UN: Severna Makedonija postala primer rešavanja otvorenih pitanja

Dimitar Kovačevski u UN
Izvor: Vlada Severne Makedonije

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski obratio se danas Savetu bezbednosti UN kao prvi makedonski premijer koji je govorio pred Savetom, na temu nove mirovne agende koju je predložio generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Kovačevski je u govoru povodom 30. godišnjice članstva Severne Makedonije u UN rekao da je Severna Makedonija uvek bila primer rešavanja sukoba i otvorenih pitanja kod kuće i sa susedima.

Obraćajući se Švajcarskoj kao predsedavajućoj Savetu bezbednosti, premijer je istakao da su se UN i multilateralni sistem u prošlosti pokazali efikasnim u doprinosu miru u svetu.

„Danas, kada imamo moralnu obavezu da doprinesemo novoj agendi za mir, ne možemo a da ne pomenemo staru agendu iz 1992. godine i početke prve preventivne misije UN u našoj zemlji, visoko ocenjene kao uspešna preventivna akcija UN“, rekao je Kovačevski.

On je naglasio da je u slučaju Severne Makedonije izgradnja mira potvrđena u praksi.

“Naš prvi predsednik Kiro Gligorov je svojom mudrošću i odgovornošću omogućio mirnu nezavisnost i međunarodno uspostavljanje Severna Makedonije kao nezavisne i suverene države u teškim ratovima bivše Jugoslavije“, rekao je Kovačevski.

U vreme rata u neposrednom susedstvu, rekao je Kovačevski, naša zemlja je imala održivu mirovnu agendu obezbeđenu unutrašnjim konsenzusom, ali i bliskom saradnjom sa organizacijama kao što su OEBS i EU.

„Misija UNPREDEP sprečila je prelivanje sukoba, očuvani mir i stabilnost, i na taj način spašeno bezbroj života i sprečeno nepotrebno uništavanje“, rekao je Kovačevski i dodao da je tokom sukoba Skoplje zvanično promovisalo kulturu dijaloga za prevazilaženje čak i ozbiljnih izazova.

Prema rečima Kovačevskog, Severna Makedonija je postala primer rešavanja otvorenih pitanja kod kuće i sa susedima.