Severna Makedonija: Počinje primena Sporazuma sa Fronteksom

Fronteks
Izvor: Albanian post

Svečanom ceremonijom danas će biti obeležen zvanični početak zajedničke operacije Severne Makedonije i Evropske unije za operativne aktivnosti koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu Fronteks.

Ceremoniji će prisustvovati premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski, izvršni direktor Fronteksa Hans Lajtens, ambasador EU Dejvid Gir i članica Evropskog parlamenta i izvestilac za status Sporazum između EU i Republike Severne Makedonije Lena Dupon.

Zajednička operacija sa Fronteksom trajaće do 24. januara 2024. godine, uz mogućnost njenog produženja, a ima za cilj da podrži službe u kontroli granica i upravljanju migracijama, uključujući prevenciju, otkrivanje i sprečavanje prekograničnog kriminala, prikupljanje i razmenu operativnih informacija i identifikaciju mogućih rizika i pretnji, jačanje operativne saradnje i podrška operativnim kapacitetima.

Planirano je da tokom 2023. godine Fronteks rasporedi više od 100 službenika, patrolnih vozila i specijalne opreme, što će značajno povećati kapacitete za otkrivanje nezakonitih radnji duž granice.

Sporazum o Fronteksu potpisan je 26. oktobra 2022. godine u Skoplju tokom posete predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i prvi je takav sporazum između EK i Severne Makedonije na makedonskom jeziku.