Makedonska dijaspora traži da se Kurti proglasi personom non grata u Severnoj Makedoniji

Aljbin Kurti u Severnoj Makedoniji
Izvor: Telefrafi

Organizacija "Ujedinjena makedonska dijaspora" nazvala je jučerašnju posetu premijera Aljbina Kurtija Severnoj Makedoniji i njegove aktivnosti organizovane u saradnji sa albanskom opozicijom u toj zemlji "kulturnim državnim udarom" i zatražila od vlade u Skoplju da Kurtija proglasi personom non grata, prenosi Reporteri.

Prema navodima makedonske dijaspore, Kurti i albanska opozicija objavili su u petak "pobedu albanskog naroda na svim prostorima bivše Jugoslavije".

"Pobedu je objavio premijer Kosova Aljbin Kurti, koji je usred Skoplja promenio naziv ulice "Druga makedonska brigada" u "Adem Demaći". Ovim sklanjanjem imena brigade koja je oslobađala i dejstvovala na gotovo svim frontovima u centralnom i istočnom regionu Makedonije, kao i na Sremskom frontu, Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, albanski balisti su ostvarili kulturnu pobedu u centru Makedonije, u Skoplju. Ujedinjena makedonska dijaspora osuđuje ovaj čin kao pretnju kulturi, naciji i državni udar u kom strani premijer proglašava pobedu u odsustvu makedonskog političkog lidera (domaćina)", navodi se u reakciji dijaspore. 

Ujedinjena makedonska dijaspora traži od vlade da premijera Kosova Aljbina Kurtija proglasi nepoželjnom osobom u Republici Severnoj Makedoniji.

"Tražimo od Vlade Severne Makedonije da napiše protestno pismo Kosovu, da proglasi Aljbina Kurtija personom non grata, da otvoreno i ozbiljno razgovara sa albanskim blokom o ovom totalno nedržavnom činu, vraćajući sve referentne tačke i nazive ulica u skladu sa Ustavom i zakonima", kaže se u njihovom reagovanju.