Mickoski pred izbore poziva Makedonce da se ujedine protiv Aljija Ahmetija

Hristijan Mickoski
Izvor: Facebook/Hristijan Mickoski

Kako se približavaju izbori u Severnoj Makedoniji, lider makedonske opozicione stranke VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski sve više podiže nacionalistički diskurs, a glavna meta su Albanci, odnosno Alji Ahmeti, lider Demokratske unije za integraciju i lider koalicije "Evropski front", piše Albanijan post.

Mickoksi poziva na "makedonsko nacionalno pomirenje i ujedinjenje", a građanima Makedonije obećava da će im "vratiti državu", aludirajući da je to dobila navodno najveća albanska stranka u Severnoj Makedoniji DUI.

On je tokom mitinga u Kratovu pozvao građane ovog kraja da u što većem broju izađu na parlamentarne izbore 8. maja, kako stranka Aljija Ahmetija ne bi dobila nikakav mandat u izbornom području tri, nakon čega se po prvi put u istoriji očekuje da će albanska politička partija dobiti poslanika na ovim prostorima u kojima živi većina u Makedoniji.

“Javno vas pozivam da se ujedinite. Svi vi koji ste iz opozicije, definisani ili nedefinisani, izađite na izbore. Ne dozvolimo Ahmetiju i DUI da imaju poslanike u izbornoj jedinici tri, ne dozvolimo to”, rekao je.

Dan pre toga, Mickoski je u Ohridu izjavio da će raditi na "pomirenju" i "ujedinjavanju" makedonskog naroda, i dodao da više neće napadati druga dva makedonska nacionalistička lidera, poput onog iz ekstremne levica Dmitra Apasieva koji traži da Makedonija poništi odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova, i više puta je upućivao antialbanske pozive.

“Svoju prvu inicijativu za osiguranje makedonskog nacionalnog jedinstva pokrenuću proglašavanjem moratorija i zaustavljanjem svih napada na levicu i partiju ZNAM. To osećam kao potrebu makedonskog naroda, ali i kao obavezu da pokušamo ostvariti ideju nacionalnog jedinstva”, naglasio je Mickoski.

Međutim, DUI je odgovorio na ove izjave, istakavši da Mickoski i VMRO javno žele Makedoniju bez Albanaca.

"Mickoskijev rečnik nije samo protiv Prespanskog sporazuma i Sporazuma o dobrosusedstvu sa Bugarskom, već i protiv Ohridskog okvirnog sporazuma, konkretno, poziva na povratak države od pre 23 godine", saopštio je DUI.

S tim u vezi, DUI i Evropski front izrazili su duboku zabrinutost za nacionalistički i antievropski vokabular VRMO, „koji, osećajući poraz 24. aprila i 8. maja, raspiruje međuetničku i antievropsku mržnju u Makedoniji“.