Milanović: Koosponzorstvo Hrvatske rezolucije o Srebrenici bilo protivustavno, odluku doneo “ured HDZ” u Njujorku

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da je kosponzorstvo Hrvatske rezoluciji o Srebrenici bilo protivustavno i da je tu odluku koja se ne sme donositi bez predsednika doneo “ured HDZ u Njujorku”, prenosi N1.

“Video sam da je hrvatska diplomatija, odnosno, ured Ministarstva spoljnih poslova u Njujorku, što je očito ured HDZ-a tamo kosponzorisao rezoluciju. Mogli su onda i sudelovati u promociji kao izvorni autor ideje ili inicijative da se prizna ili ne prizna holokaust. To su odluke koje se po Ustavu ne smeju donositi bez predsednika. Ali, Plenkovića to ne brine, iako je protuustavno. No, nema posledica za takvo ponašanje”, izjavio je Milanović.

On je kazao da je zbog kosponzorstva Hrvatske u rezoluciji u Srebrenici danas pisao premijeru Andreju Plenkoviću, ali da ne očekuje odgovor.

“Oko toga sam danas pisao Plenkoviću, ali znam da na to neće odgovoriti. Pa ću za par dana, bojim se, javnosti pokazati što sam napisao. Nije to obaveza prema meni nego prema Ustavu. Način na koji je Hrvatska kosponzorirala rezoluciju o Srebrenici, način na koji je Hrvatska tome pristupila, je protuustava. Sadržaj mi nije sporan, ali to je napravljeno meni iza leđa”, rekao je Milanović.

On je dodao da se ne slaže sa svim elemntima Rezolucije o Srebrenici koja je juče doneta u Generalnoj skupštini UN, kao i da ovaj dokument ni jednom rečju ne dotiče Srbe ili srpstvo, prenosi N1.

“Pokušavam svim političkim Srbima i Srbima u politici objasniti da rezolucija o Srebrenica nijednom reči ne dotiče Srbe ili srpstvo. Ako i dalje to smatraju gaženjem i zatiranjem Srba, onda će ih sutra smetati oblačan dan. Ne slažem se sa svim elementima te rezolucije, ali tamo se dogodio strašan zločin, sud ga je nazvao genocidom i ništa ne može promeniti činjenicu da je manijakalna grupa ubica smaknula hiljada ljudi. Sad je vreme da se to zatvori i da se počne živeti normalno u BiH”, rekao je predsednik Hrvatske.

Upitan o najavi secije Republike Srpske, Milanović je rekao da ne bi, za razliku od njegovog predhodnika na mestu predsednika Hrvatske, Stjepa Mesića poslao vojsku u BiH.

“Svojevremeno je Stipe Mesić rekao da bi u tom slučaju tamo poslao vojsku. Ja ne bih, ali to se ni ne može dogoditi, nemoguće je. Puno buke… Nije nizašta, ali bez jakog razloga. Nisam oko toga razgovarao s Miloradom Dodikom, ali nisam ni s Andrejem Plenkovićem”, rekao je Milanović.

On je kazao da premijer “na silu interpretira Ustav Hrvatske i stalno ga krši” i to ilustrovao imovenovanjima za državnog tužioca.

“Ivan Turudić će postati glavni državni tužilac, a Visoki kazneni sud smatra da njegovi susreti sa Zdravkom Mamićem nisu sporni. To je kao inicijacija, sad može biti dalje član Koza Nostre. Eto, takve su naše sudije,  posebno na tom protivustavnom sudu, kojeg je osnovao HDZ. Neka se počne silovati, možda i to dopuste”, rekao je Milanović.

Komentarišući kandidaturu Olega Butkovića kao kandidata HDZ za predsednika Hrvatske, Milanović je rekao da će bilo ko iz ove stranke biti produžena ruka premijera Plenkovića.

“Je li pitao kravu za to? Odnosno, to nije krava ni bik. Ko god bude kandidat HDZ-a i ko god bude… gledam Plenkovića. Našeg herojskog zeca. Ko god bude kandidat HDZ-a biće njegova produžena ruka. Jedini zadatak bio bi mu da bude omekšivač, da se ne bunimo, da se krade ili kraducka. Bio to Oleg ili neki drugi nositelj lepog ruskog imena. Ima li među njima neko ko nema rusko ime”, zaključio je Milanović.