Milanović: Podržavam članstvo Kosova u SE i rezoluciju UN o Srebrenici

Zoran Milanovic
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas u Zagrebu da podržava najavljenu rezoluciju o danu sećanja na genocid u Srebrenici koja treba da bude usvojena u UN, kao i članstvo Kosova u Savetu Evrope, prenosi Beta.

"To je hrvatska politika i tu se ništa neće promeniti", rekao je Milanović novinarima na biračkom mestu u Zagrebu gde je glasao na današnjim parlamentarnim izborima.

Što se tiče saradnje u regionu i odnosa sa Srbijom, ako postane premijer, Milanović je rekao da će se prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ili nekom drugom ko bude izbor srpskog naroda, odnositi u skladu s tom činjenicom i važnom porukom da je reč o izboru građana.

On je dodao da je odlično sarađivao s bivšim predsednikom Borisom Tadićem, ali da sad građani Srbije imaju "drugačiji izbor".

"Promenilo se i u Crnoj Gori, pa normalno radimo. S Albancima ćemo uvek imati prijateljski odnos, bez ambicija da napakostimo Srbiji, to je nama prijateljski narod. Tu su i Slovenci s kojima su odnosi odlični, s Mađarima isto, ali ne zato da to bude neka trilaterala Milanović, Orban, Vučić, nego zato što je to nama susedna zemlja", dodao je Milanović.

Ocenio je da u odnosima Srba i Hrvata, kao i Crnogoraca i Bošnjaka, "leži karta normalizacije u regionu".

"Bez nekompetentne i štetne kolonijalne uprave koja godinama parazitira u Sarajevu i sluđuje taj narod i sprečava da iskoriste i deo svojih kapaciteta", dodao je predsednik Hrvatske koji je ponovo kritikovao visokog predstavnika u BiH rekavši da on ne predstavlja nikog osim određenih interesnih grupa.

Upitan o izjavama predsednika Republike Srpske Milorada Dodika o otcepljenju od BiH, Milanović je rekao da Dodik preteruje i da ga on svaki put prijateljski upozori da to ne radi.