Milatović danas preuzima dužnost predsednika Crne Gore 

Jakov Milatović proglasio pobedu na izborima
Izvor: Kosovo Online

Izabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović zvanično će danas stupiti na dužnost šefa države nakon što će u Skupštini Crne Gore položiti zakletvu i održati inauguracioni govor, prenosi RTV.

Inauguracija Milatovića najavljena je za podne, a nakon inauguracije uslediće ceremonija svečanog vojnog pozdrava na platou ispred Skupštine Crne Gore, saopšteno je iz parlamenta.

Predsednik Crne Gore bira se na period od pet godina, na neposrednim izborima.

Milatović je treći predsednik od proglašenja nezavisnosti Crne Gore, 21. maja 2006. Pre njega je to bio Filip Vujanović u tri mandata, s tim što je prvi put izabran nakon uspostavljanja Državne zajednice Srbije i Crne Gore. Vujanovića je na predsedničkoj poziciji 2008. zamenio Milo Đukanović.

Inauguraciji Milatovića prisustvovaće oko 200 gostiju, među kojima i odlazeći predsednik Milo Đukanović, a Milatović je ranije rekao da će na svečanost doći i svi šefovi država zemalja Zapadnog Balkana.

Uprava policije preduzima sve bezbednosne mere, a ministar policije Filip Adžić izjavio je da nema najava da bi moglo doći do problema tokom inauguracije.

“Crna Gora nema bilo kakav problem sa organizacijom bilo kakvog događaja kada je u pitanju ono što je zvanični državni protokol. Ne vidimo bilo koju grupu ili pojedinca koji bi mogao da ugrozi državni protokol koji se mora sprovesti. Vreme gde su pojedine grupe iz najgorih pobuda pravile određene probleme je za nama”, naveo je Adžić.

Nakon inauguracije najavljen je ručak za zvanice, a predveče i prijem u Vili Gorica, gde će domaćin biti Milatović sa suprugom.