Milatović: Državni stav o Srebrenici poznat, pitanje za Vladu da li je promenila mišljenje

Jakov Milatović
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je danas da je stav te države o Srebrenici poznat, a da je pitanje za crnogorsku vladu ima li ona drugačiji stav od zvaničnog, državnog.

Milatović je, na pres konferenciji sa slovenačkom predsednicom Natašom Pirc Musar, komentarišući apel 70 nevladinih organizacija da Vlada u Podgorici kosponzoriše rezoluciju o Srebrenici u UN, odgovorio da Crna Gora ima državni stav o tom pitanju.

"Da li je vlada promenila mišljenje u odnosu na državni stav, to je pitanje za vladu", rekao je Milatović.

Pirc Musar je rekla da su sudske odluke "označile genocid kao genocid".

"Pitanje Srebrenice nije lako ali svi znamo da postoje sudske odluke koje su genocid označile kao genocid. Tu nema nikakve rasprave i ne sme je biti", navela je ona.

Obrazložila je da je Slovenija odlučila da kosponzoriše tu rezoluciju, jer se radi o tome, kako je rekla, "kakvu prenosimo poruku generacijama koje donose iza nas".

"To je teška za stvar ali treba priznati šta smo uradili u prošlost, da bismo išli u budućnost. To je moja iskrena poruka ljudima u Crnoj Gori", rekla je Pirc Musar.

Milatović je dodao da će Crna Gora ostati posevećena afirmaciji dobrosusedskih odnosa na Balkanu, a Pric Musar poručila da se u sadašnjim geopolitičkim okolnostima, ne sme zaboraviti na Balkan.

"Ako Balkan bude stabilan, biće i Evropa", navela je Pirc Musar.