Vučić sa predstavnicima država Afričke i Latino-američke i karipske grupe o rezoluciji o Srebrenici

Aleksandar Vucic i Marko Djuric sa Afričkom unijom
Izvor: Instagram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Njujorku sa predstavnicima država članica Ujedinjenih nacija iz Afričke grupe o nacrtu rezolucije o Srebrenici, ali im i zahvalio na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije. Nakon toga Vučić se sastao i sa predstavnicima država članica UN iz Latino-američke i karipske grupe.

"Objasnio sam predstavnicima država članica UN iz Afričke grupe pozicije Srbije u vezi sa nacrtom rezolucije o Srebrenici“, napisao je Vučić na instagramu.

Istakao je i da Srbija kontinuirano i dosledno osuđuje zločin u Srebrenici i podsetio sagovornike na to da je 2010. godine u Skupštini Srbije usvojena deklaracija kojom se zločin osuđuje.

"Usvajanje ovakvog nacrta rezolucije dovelo bi do destabilizacije regiona, nepoverenja u UN, produbilo jaz među narodima i stvorilo nove tenzije na Zapadnom Balkanu“, naglasio je Vučić.

Zahvalio im je na tradicionalnom prijateljstvu i poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije.

"Naša zemlja se, kao naslednik Jugoslavije i osnivača Pokreta nesvrstanih, ponosi nasleđem, ali i jačanjem veza sa slobodarskim državama afričkog kontinenta, koje, kao i mi, u UN vide garanta mira i pravnog poretka u svetu“, naveo je Vučić.

Nakon toga, Vučić je o svim činjenicama i dalekosežnim posledicama donošenja rezolucije o Srebrenici informisao i predstavnike Latino-američke i karipske grupe u UN.

"Ukazao sam na sve opasnosti koje takva jednostrana i iznuđena rezolucija može da donese regionu, međunarodnom pravnom poretku i samim UN. Umesto novih podela i nestabilnosti, svima nam je potreban konstruktivan dijalog, međusobno poštovanje, poverenje i razumevanje kako bi radili zajedno na stabilnosti, ekonomskom razvoju i boljem životu svih naših naroda", poručio je Vučić.

Naglasio je da Srbija ostaje posvećena Povelji UN, donetim rezolucijama i međunarodnom javnom pravu, za koje veruje da su osnovni principi bolje sutrašnjice, kao i da je za povratak mira u svetu potrebno vratiti veću ulogu UN.