Milatović sa Pičom: Stabilni Zapadni Balkan zajednički interes

Jakov Milatović i Stjuart Pič
Izvor: Kabinet predsednika Crne Gore

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović razgovarao je danas u Podgorici sa izaslanikom britanskog premijera za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom i istakao da je zajednički interes stabilan Zapadni Balkan.

Kako se navodi u saopštenju Predsedništva Crne Gore Milatović je kazao da Crna Gora smatra Ujedinjeno Kraljevstvo kao jednog od najbliskijih partnera, sa kojim želi dodatno produbljivati međudržavne odnose.

On je ukazao na snažno savezništvo dve države u okviru NATO i veoma stabilnu bilateralnu saradnju, dok Crna Gora posebno ceni doprinos britanskih partnera u implementaciji demokratskih i strukturnih reformi u našoj zemlji.

Ocijenio je, da evroatlantsko savezništvo predstavlja ključnu dimenziju za razvoj zajedničke saradnje na svim nivoima, te istakao važnost podrške Londona evropskom putu Crne Gore nezavisno od izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

"Ujedinjeno Kraljevstvo ima izuzetno značajnu ulogu kada je u pitanju Zapadni Balkan. Stabilan Zapadni Balkan je zajednički interes, a Crna Gora visoko poštuje iskrenu pomoć Londona na stvaranju sigurnog i bezbednog regiona, na osnovama snažne demokratije, vladavine prava i regionalne saradnje", rekao je Milatović.

Podsetio je, da je dobrosusedska politika jedan od tri stuba crnogorske spoljne politike i da će UK u Crnoj Gori uvek imati partnera zainteresovanog za jačanje stabilnosti i prosperiteta regiona.

Sagovornici su konstatovali da Crna Gora i Ujedinjeno Kraljevstvo intenzivno razvijaju saradnju u odbrani, kako bilateralno, tako i kao posvećeni NATO saveznici, što doprinosi snaženju zajedničkih kapaciteta za uspešno suočavanje sa brojnim izazovima u kompleksnom geopolitičkom okruženju.

Na kraju, Milatović je britanskom izaslaniku zahvalio na sveukupnoj podršci UK u pogledu reforme i jačanja crnogorskog odbrambenog sistema i ocenio da je današnja poseta dodatan impuls u daljem jačanju veza između dve zemlje, navodi se u saopštenju.