Ministri iz Azerbejdžana i Albanije o razvoju projekta Transjadranskog gasovoda

Parviz Šahbazov i Beljinda Beluku
Izvor: Twitter

Ministar energetike Azerbejdžana Parviz Šahbazov i zamenica premijera Albanije Beljinda Baluku razgovarali su o razvoju projekta Transjadranskog gasovoda (TAP), a Šahbazov je precizirao da su se dve strane dotakle i pitanja snabdevanja Albanije gasom, prenosi Albanijan post.

„Tokom sastanka razgovarano je o pitanjima u vezi sa snabdevanjem Albanije gasom, razvojem TAP projekta, trgovinskim i ekonomskim odnosima između naših zemalja. Uoči obeležavanja 30. godišnjice naših diplomatskih odnosa, oni ulaze u novu fazu razvoja“, naveo je Šahbazov.

On je ranije rekao da je prvi sastanak Radne grupe za ekonomsku, industrijsku i tehnološku saradnju Azerbejdžana i Albanije bio plodonosan u smislu jačanja političkih, trgovinskih i ekonomskih odnosa.

On je dodao da otvaranje ambasade u glavnom gradu Albanije doprinosi razvoju ekonomskih odnosa dveju zemalja.

TAP je deo Južnog gasnog koridora i projekta gasovoda za transport prirodnog gasa iz Azerbejdžana preko Grčke, Albanije i Jadranskog mora do Italije i dalje do zapadne Evrope.

Ukupna dužina gasovoda je 878 kilometara, od čega je 550 kilometara u Grčkoj, 215 kilometara u Albaniji, 105 kilometara je morska trasa i osam kilometara u Italiji.

Početni kapacitet gasovoda je oko 10 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje, sa mogućnošću proširenja kapaciteta do 20 milijardi kubnih metara