Mitreski raspisao predsedničke i parlamentarne izbore za 24. april i 8. maj

Mitreski raspisao predsedničke i parlamentarne izbore
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Sobranja Jovan Mitreski raspisao je danas izbore za predsednika Severne Makedonije i za poslanike u Zakonodavnom veću, koji će biti održani 24. aprila i 8. maja.

Nakon potpisivanja odluke o raspisivanju predsedničkih i parlamentarnih izbora, u skladu sa rokovima predviđenim Ustavom, Mitreski je izjavio da u predstojećem izbornom periodu očekuje da sve nadležne institucije, kao i svi uključeni subjekti daju svoj doprinos kako bi se izborni proces odvio na na pošten i demokratski način, na nivou koji zaslužuje jedna demokratska država, članica Natoa, koja je na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

"Republika Severna Makedonija je u poslednjim izbornim ciklusima pokazala da ima kapacitet da organizuje demokratske izbore, u skladu sa evropskim vrednostima i principima. Prošli izborni ciklusi su uspostavili standarde koje moramo nadograđivati, ali ne smemo dozvoliti sebi da idemo unazad. Glasanje na izborima, odnosno mogućnost da građani iskažu svoje mišljenje putem glasanja, je vrhunski čin demokratije", rekao je Mitreski.

Prema odlukama koje je potpisao Mitreski, prvi krug sedmog izbora za predsednika Severne Makedonije biće održan u sredu 24. aprila 2024. godine, a drugi krug glasanja dve nedelje kasnije, 8. maja.

Istog datuma kada i drugi krug predsedničkih izbora, 8. maja, u Severnoj Makedoniji će biti održani 11. parlamentarni izbori.

Prema članu 63. Ustava Republike Makedonije, izbori za narodne poslanike u Sobranju se održavaju u poslednjih 90 dana mandata starog skupštinskog sastava ili u roku od 60 dana od dana raspuštanja Sobranja.

Članom 81. Ustava, pak, propisano je da se izbori za predsednika Republike vrše u poslednjih 60 dana mandata prethodnog predsednika.

Rokovi za sprovođenje izbornih radnji počinju da teku od dana objavljivanja Odluke o raspisivanju izbora u "Službenom glasniku".