Džaferi: Održavanje predsedničkih i parlamentarnih izbora u Severnoj Makedoniji najveći izazov

Taljat Džaferi
Izvor: Kosovo online

Premijer tehničke vlade Severne Makedonije Taljat Džaferi kaže da zna da je u narednih 100 dana pred njim mnogo izazova, a održavanje predsedničkih i parlamentarnih izbora, jedan od najvećih.

Džaferi je u intervjuu za Albanijan post naveo da gleda na budućnost s optimizmom i da se nada da će ove godine biti zvanično otvaranje pregovora za punopravno članstvo Severne Makedonije u Evropskoj uniji.

Vi ste prvi Albanac u Severnoj Makedoniji koji je postao predsednik parlamenta, a sada ćete biti prvi albanski premijer ove zemlje, nešto nezamislivo pre samo nekoliko godina. Šta to znači za vas lično i za Albance uopšte?

Praksa imenovanja privremenog premijera 100 dana pre izbora je praksa i zakonsko rešenje, iako je bilo pokušaja da se zaustavi ovaj metod, ali nije bilo dogovora između stranaka, tako da ostaje praksa . Za mene lično, želim da istaknem da odgovornost i savest odgovornog lica nema nikakve veze sa njegovom nacionalnom pripadnošću da ispunjava zakonska opredjeljenja koja dolaze sa poverenom funkcijom preko institucije i građana. Nije mi prvi put da sam nosilac odgovornosti, poštovanja, ponosa i časti da vodim relevantnu instituciju. Pristup je institucionalan, sa punom odgovornošću za ono što su mi građani poverili i verujem da sam pred građanima dokazao i ispunio ovaj pristup obavljajući funkciju predsednika Skupštine u dva mandata, a nastaviću s tim principima na zadacima koji slede s novom odgovornošću. Bez obzira što neko ističe reč "tehnička Vlada", ja naglašavam da to nije pozicija tehničkog premijera, već je to pozicija sa punom odgovornošću, jer pratimo sav posao koji je prethodna vlada ostavila. A odgovornost ću izvršiti pedantno i profesionalno i bez sumnje, a omogućavanje slobodnih, poštenih i demokratskih izbora biće moj primarni fokus.

Čini se da povećanje značaja albanskog faktora u institucijama donošenja odluka Severne Makedonije ide direktno paralelno sa stabilnošću ove zemlje. Što je više Albanaca na liderskim pozicijama, Severna Makedonija je stabilnija. S obzirom na to, da li se očekuje da će ova godina (pored činjenice da su izbori) biti jedna od najuspešnijih godina u Makedoniji?

Čak i 2024. godina dolazi sa svojim izazovima i poteškoćama. Svesni smo da neće biti lako, ne samo nama, već i celom svetu. Izbori su, osim u Severnoj Makedoniji, predviđeni i u Evropskoj uniji, što će automatski uzrokovati manje-više odugovlačenje dugo očekivane odluke za drugu međuvladinu konferenciju. Međutim, moramo ispuniti obavezu i odobriti ustavne promene kako bismo otklonili ovu prepreku donošenju te odluke. Provođenje slobodnih, fer i demokratskih predsedničkih i parlamentarnih izbora po najvišim evropskim standardima biće izuzetno dobra osnova za unapređenje reformskih procesa u zemlji, koji će omogućiti poboljšanje standarda života građana. Tek tada ćemo moći računati da i građani i država napreduju u pravom smeru i da ćemo imati uspešnu godinu za sve. Ali, to će biti moguće samo ako budemo jedinstveni, bez podela i bez nepoštenih igara. Na kraju, reč je o našoj deci, o mlađim generacijama koje treba da se osećaju sigurno u svojoj domovini i da ovde vide svoju perspektivu. Dakle, nadam se da ćemo ove godine zvanično otvoriti pregovore za punopravno članstvo Severne Makedonije u Evropskoj uniji.

Koji su glavni izazovi sa kojima ćete se suočiti kao premijer Severne Makedonije?

Glavni izazov ili prioritet Vlade koju vodim po konceptu je organizacija i nesmetano odvijanje izbornog procesa do izbora nove Vlade nakon 8. maja. Naravno, ostale ustavne i zakonske nadležnosti Vlade, bez obzira na formalni aspekt kako se ova Vlada zove, njene zakonske nadležnosti ne prestaju, ne prestaju, dakle, mi smo odgovorni za celokupno funkcionisanje državnih institucija i odgovorni u korist građana jer građani nikada ne bi trebali osetiti nedostatak brige države za njih. Naravno, poštovaćemo i obaveze koje imamo po osnovu međunarodnog statusa Severne Makedonije, odnosno punopravne članice Natoa i kandidata za punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

Nakon Albanije, Kosova i Crne Gore, Severna Makedonija će biti četvrta zemlja od ukupno šest zemalja Zapadnog Balkana koja će imati albanskog premijera. Vidite li ovo kao neku vrstu ispravke, da li se Albancima daje ono sto im je nekada nepravedno oduzeto?

Ja to ne vidim kao nešto što se daje ili uzima od Albanaca. Vidim to kao dostignuće do kojeg smo došli sa puno predanosti, uz mnogo rada, uz mnogo odricanja generacija koje su vodile svoje bitke i davale svoj doprinos bez rezerve u naznačenim istorijskim periodima. Sada je na nama kao generaciji da s najvećom posvećenošću i ozbiljnošću preuzmemo ovu odgovornost, a nemamo ni pravo ni mandat da ih razočaramo. Izuzetno sam ponosan na ovaj zadatak, čast i pre svega poverenje koje mi je dao na prvom mestu predsednik Demokratske unije za integracije, moji sunarodnici i građani i uveravam vas da neću izneveriti.

Ipak, uprkos uspesima, Albanci u Severnoj Makedoniji imaju svoje nevolje. Nije sve cveće, neravnoteže i dalje postoje. Ali kada sada razmislite o stvarima, 20 godina nakon sporazuma koji je doneo mir u Makedoniji, da li su stvari ispale kako ste očekivali, bolje ili gore?

Ako smo iskreni, reći ćemo da se stvari uvek mogu uraditi bolje. Ali ne zaboravimo gde smo bili, kroz koje smo izazove prolazili i kroz koje prolazimo. Naravno da smo kao narod stasali, razvijali se, napredovali, ali naravno da nismo bili i nismo van sadašnjih političkih, ekonomskih, ako hoćete i zdravstvenih izazova. Postizanje pune ravnoteže je cilj svakog demokratskog društva sa univerzalno prihvaćenim standardima i vrednostima za ljudska prava i slobode, a svi mi kao političari i kao pojedini sudionici društva trebamo težiti ostvarenju takvog društva. Za to moramo puno raditi na podizanju individualne i kolektivne svesti, na obrazovnom, intelektualnom, stručnom, naučnom podizanju novih generacija, na odgoju tolerancije, samopouzdanja, uvažavanja različitosti u svim oblastima života. Tek tada ćemo imati društvo u kojem ćemo se svi osećati jednaki, kao ljudi, kao roditelji, kao profesionalci, kao građani.

Gde ćete otići u svoju prvu zvaničnu posetu kao premijer Severne Makedonije, da li je to Albanija ili Kosovo?

Pošto sa zadatkom premijera imam ispred sebe i dnevni red koji je manje-više definisan redovnim aktivnostima na međunarodnom nivou, čekam učešće na Konferenciji o sigurnosti u Minhenu, učešće na Investicionom samitu za zapadni Balkan u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj u Londonu, kao i na konferenciji na visokom nivou u Tirani na poziv premijera Rame. Što se tiče zvaničnih poseta regionu, to nije nešto što nisam unapred uradio na mestu predsednika Skupštine u protekla dva mandata, a naravno da ću to činiti i ubuduće. Pored toga, redovno se sastajemo sa kolegama na međunarodnim događajima na kojima učestvujemo kao region, pa ćemo se ipak sresti.

Za godinu dana, krajem 2024., gde vidite Severnu Makedoniju i Albance u Severnoj Makedoniji?

Gore sam pomenuo, Albanci su građani Severne Makedonije i naravno da će zvanično otvaranje pregovora za članstvo u Evropskoj uniji biti jako dobra vest za sve. Nadam se da ćemo imati političku zrelost da ostanemo moćan i važan politički faktor u državi, da dalje unapredimo stanje naših sunarodnika.

Kakvi su odnosi sa premijerom Albanije Edijem Ramom i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem?

Pošto smo susedne, bratske zemlje sa bliskim porodičnim vezama, imamo odgovornost da obezbedimo odnose, saradnju i koordinaciju aktivnosti, da projekti za dobrobit naših zemalja i građana imaju prioritet.  Pošto nemamo otvorenih pitanja, nemamo nikakvih prepreka, već naprotiv, imamo sve preduslove i visoku motivaciju da još više radimo i sarađujemo uspostavljanjem odnosa saradnje na svim mogućim nivoima.