MUP Severne Makedonije podneo prekršajne prijave protiv predsednika opština Tetova i Čaira

Severna Makedonija
Izvor: Telegrafi

Ministarstvo unutrašnjih poslova podnelo je zahteve za pokretanje krivičnog postupka protiv predsednik opština Tetovo i Čair, zbog kršenja Zakona o upotrebi grba, zastave i himne Severne Makedonije, tokom posete kosovskog premijer Aljbina Kurtija, prenosi MRT.

"Tokom zvanične posete kosovske delegacije našoj zemlji, koju je predvodio predsednik Vlade Kosova Aljbin Kurti, tokom prijema organizovanog 11. avgusta 2023. u ulici 'Ferid Murati' u Skoplju i na Gradskom trgu u Tetovu, nije se postupalo u skladu sa Zakonom o upotrebi grba, zastave i himne Severne Makedonije", saopštili su iz MUP-a.

Tokom svečanosti organizovanih povodom posete Kurtija, kako navode, nije pevana državna himna i nije istaknuta državna zastava Severne Makedonije, čime je učinjen prekršaj iz člana 30 istog zakona.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova, tačnije Odeljenje kriminalističke policije, Odeljenje za opšti i nasilni kriminal, u koordinaciji sa odeljenjima unutrašnjih poslova Skoplje i Tetovo, podnelo je danas zahtev nadležnim osnovnim sudovima za pokretanje krivičnog postupka protiv gradonačelnika opština Čair i Tetovo V.G. i B.K. Ministarstvo unutrašnjih poslova nastavlja potragu za osobom koja je na jednoj od demonstracija mahala zastavom Velike Albanije, a nakon pronalaska protiv njega će biti podneta odgovarajuća krivična prijava", navodi se u saopštenju MUP Severne Makedonije.