Nimic: Nekorišćenje imena Severna Makedonija uzrokovaće probleme

Severna Makedonija
Izvor: Telegrafi

Nova vlast u Severnoj Makedoniji dovela se u tešku poziciju i mora iz nje da se izvuče. Upotreba ustavnog imena države u pisanoj formi, ali ne i u usmenoj, uzrokovaće stalne probleme i konfuziju, kaže Metju Nimic, koji je bio posrednik UN-a u skoro tridesetogodišnjem sporu Atine i Skoplja oko imena Republike Severne Makedonije, piše Radio Slobodna Evropa.

Prema njegovim rečima, nova vlada treba da posveti malo vremena da mirno, bez mnogo izjava, razmisli o tome kakva će biti njena politika u odnosu na Grčku, druge susede, Evropsku uniju, a posebno unutrašnja politka.

U intervjuu za grčki list Katimerini, koji je prenela makedonska državna agencija MIA, Nimic je rekao kako desničarska VMRO-DPMNE jeste postigla "impresivnu političku pobedu", ali da se ta podrška lako može izgubiti.

"Nemam više nikakvu formalnu ili neformalnu ulogu. Potpuno sam se povukao iz javnog života. Ali ako bih morao da dajem preporuke Skoplju, pozvao bih ih da usmere 80 odsto svoje energije na sprovođenje unutrašnjih reformi u oblastima kao što su borba protiv korupcije, snažna javna uprava, vladavina prava, obrazovanje, ekonomski razvoj i konstruktivni međunarodni odnosi. Takođe, istrajati u naporima za ulazak u EU uprkos razočaranjima", rekao je Nimic.

Preostalih 20 posto energije, sugeriše novoj makedonskoj vladi, da se fokusira na rešavanje otvorenih pitanja s Bugarskom, ali i na "normalizaciju iznenadnog poremećaja odnosa sa Grčkom" i na druge regionalne i šire spoljnopolitičke prioritete.

Nimicove poruke stižu u trenutku kada se u Severnoj Makedoniji formira nova vlada koju predvodi VMRO-DPMNE. Lider i budući premijer Hristijan Mickoski kaže da će u zvaničnoj komunikaciji koristiti ustavni naziv države, ali u svom pojavljivanju kod kuće i davanja izjava koristiti samo imenicu Makedonija bez prideva Severna.

Pitanje oko imena aktuelizovano je u odnosima Skoplja i Atine nakon što nova predsednica države koju podržava VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova prilikom polaganja zakletve 12. maja nije upotrebila ustavni naziv.

Nimic je nedavno boravio u Grčkoj, gdje je održana međunarodna konferencija na temu "Mir i održivi razvoj", gde je dobio nagradu za mir, tzv. "Nagrada iz Prespe". Manifestaciju su organizovali "Institut Aleksis Cipras" i "Fondacija Zoran Zaev" povodom šest godina od potpisivanja Prespanskog sporazuma.

Vlade Zorana Zaeva (SDSM) i Aleksisa Ciprasa (Siriza) postigle su i potpisale Prespanski sporazum u junu 2018. godine.