Osmani: DUI nikada ne izaziva, već rešava krize

Skopje_231201_Bujar Osmani 02
Izvor: Kosovo Online

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije i predsednički kandidat Bujar Osmani rekao je da očekuje ulazak u drugi krug izbora i ističe da DUI neće pozivati na bojkot glasanja ako njihov kandidat ne prođe prvi krug.

Omani naglašava da DUI nikada ne izaziva krize u Severnoj Makedoniji, već ih rešava. Takođe, dodao je da sebe smatra adekvatnim predsedničkim kandidatom jer, kako kaže, ima kontakte na svim kontinentima.

"Moja radna disciplina, iskustvo i međunarodni establišment će pokazati da će se glasati za ljude, radim na tome da uđem u drugi krug, možda će SDSM stati iza mene u drugom krugu. Nesumnjivo ću imati više glasova od Taravarija, ja sam jedini u ovoj zemlji koji ima kontakte na svim kontinentima. Ako govorimo o mojoj kandidaturi za predsednika, mislim da je to konkretna kandidatura koja daje mogućnost da se jednom na predsedničkim izborima građani izjasne o kandidatu, a ne samo o političkoj stranci ili etničkoj zajednici. DUI nikada ne izaziva krize u ovoj zemlji, naprotiv, rešava krize. DUI ni na koji način neće biti uzrok bilo kakve krize u zemlji. DUI ni na koji način neće biti uzrok bilo kakve krize u zemlji. Za nas je najvažnije da se evropski put nastavi. To građani očekuju", rekao je Osmani za Kanal 5.

Na pitanje da li će njegova stranka insistirati da budući koalicioni partner podrži ustavne amandmane, Osmani je istakao da DUI neće prihvatiti da bude deo Vlade bez jasnog dogovora o nastavku pregovora sa EU.

"DUI neće prihvatiti da bude deo Vlade bez jasnog dogovora o nastavku pregovora sa EU, ne zato što mislimo da je to interesantno za kampanju, već zato što smo uvereni da u ovoj zemlji nema napretka bez jasne evropske perspektive. Nećemo imati vladavinu prava bez otvaranja poglavlja 23 i 24, a svako ko obećava da može stvoriti evropsku državu bez evropskih pregovora ili ne, poznaje proces ili manipuliše građanima", poručio je Osmani.