Osmani: Na sednici Vlade predložiću povlačenje iz inicijative Otvoreni Balkan

Bujar Osmani
Izvor: Facebook

Na prvoj predstojećoj sednici Vlade, na kojoj će tema biti inicijativa Otvoreni Balkan, predložiću povlačenje iz nje, najavio je ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani. Optužbe albanske opozicije u vezi sa inicijativom Otvoreni Balkan on je okarakterisao kao pokušaj sticanja minornih političkih poena.

„Ono što radi opozicija je nepoznavanje regionalne saradnje, nepoznavanje međunarodnih prilika i pokušaj profitiranja od minornih političkih poena na teme koje ne poznaju. To je njihova najveća slabost i što ne poznaju spoljnu politiku. Oni nemaju iskustva i prave se da ulaze u isti lanac sa ljudima koji su ceo život posvetili ovoj temi“, rekao je Osmani na novinarsko pitanje posle jučerašnje konferencije za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova.

Povodom Otvorenog Balkana, on je pojasnio da je to više ideja premijera Albanije Edija Rame kao pokušaj pomirenja, odnosno, kako je rekao, „izlazna strategija kako bi Srbija mogla da uspostavi odnose sa Kosovom, uključujući međusobno priznavanje“. Prema Osmanijevim rečima, posle događaja u Banjskoj nije bilo sastanka, niti Severne Makedonije na Otvorenom Balkanu.

„Nismo prisustvovali Otvorenom Balkanu posle Banjske, jer je to bio moj stav tada, jer je to bilo odmah posle događaja. Rekao sam da ako se potvrdi da je Beograd umešan, onda to zaista onemogućava, jer je ideja Otvorenog Balkana bila drugačija. Bila je ideja da se uspostavi prilika da Srbija i Kosovo polako počnu da stvaraju pretpostavke za međusobno priznavanje i uspostavljanje diplomatskih odnosa, kao jednu od inicijativa pored ekonomske saradnje itd. Naravno, svaka zemlja je isticala svoju perspektivu. Neki su isticali ekonomsku saradnju, neki mobilnost građana, neki pomirenje. Mi, sada govorim kao politička stranka, ako mogu tako da kažem, videli smo u tome priliku za pomirenje i međusobno priznanje, jer je to bila ideja premijera Rame. Međutim, ovo sa Banjskom je zaista poremetilo te odnose. Zato nisam prisustvovao tim sastancima i neću prisustvovati“, kaže Osmani.

Upitan da pojasni da li je Severna Makedonija i dalje članica Otvorenog Balkana, Osmani je naveo da je njegov stav da ne prisustvuje sastancima ove inicijative.

„Ovo je moj stav da ću na prvoj sednici na kojoj će se raspravljati o ovoj temi izneti podatke koje imam kroz pristup informacijama Natoa i EU i zemalja partnera i to ću predložiti”, kaže Osmani.