Osmani posle kandidature za predsednika: Lider države mora biti ličnost koja ujedinjuje

Bujar Osmani
Izvor: Facebook

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani, koji je kandidat Demokratske unije za integraciju za predsednika države, poručio je da je njegova kandidatura poruka da je došlo vreme da se "unište svi etnički monopoli" koji su stvoreni u zemlji, kako bi bila država potpune ravnopravnosti za sve pojedince i za sve zajednice.

Osmani je jedan od dvojice kandidata među albanskim političkim partijama jer će, pored njega, iz koalicije albanske opozicije kandidat za predsednika Severne Makedonije biti Arben Taravari.

Osmani se u intervjuu za Glas Amerike zahvalio svima koji su mu dali podršku, pre svega predsedniku DUI-a Aliju Ahmetiju, navodeći da njegova kandidatura nije samo kandidatura političara koji ima jedinstveno domaće institucionalno i međunarodno iskustvo, već je - referendum za ideju pune ravnopravnosti svih zajednica u Severnoj Makedoniji.

"Dolazimo sa idejama za plebiscit, plebiscitarna podrška ideji da se predsednik bira u parlamentu sa dve trećine glasova i dvostrukom većinom, gde će većina albanskih poslanika takođe biti odlučujuća za izbor predsednika. Zato što predsednik mora biti ujedinjujuća figura, vezivno, kohezivno tkivo koje drži zajedno različite narative u zemlji u jednom multietničkom i društvenom skladu. Stoga je moja kandidatura velika poruka da je došlo vreme da se unište svi etnički monopoli koji su stvoreni u državi i da se stvori država potpune ravnopravnosti za sve pojedince i za sve druge zajednice", rekao je Osmani.

Iako albanski kandidati u prošlosti nisu prolazili u drugi krug izbora, on ima velika očekivanja.

"Mislim da je situacija malo drugačija. Ne želim da pričam previše o sebi, ali me moje međunarodno i lokalno institucionalno iskustvo čini veoma konkurentnim u poređenju sa svim drugim kandidatima, i makedonskim i albanskim", poručio je on.

Dodaje da je makedonska zajednica shvatila da je bila plen stereotipa prema drugim zajednicama.

"Samo jednakost omogućava dodatnu vrednost za sve zajednice posebno, ali i za državu uopšte. Osećam da će referendum za ovu sjajnu ideju koju je juče izneo Alji Ahmeti podržati sve zajednice, pre svega svi Albanci, ali i svi oni koji žele da Severnu Makedoniju vide kao državu u kojoj su građani jednaki u privilegijama, ali i odgovorni prema državi i društvu", naglasio je Osmani.

Nije precizirao da li će DUI na parlamentarnim izborima biti u koaliiji sa SDSM.

"Opasnost od Ruske Federacije, koja se ulvači u sve pore sistema, predstavljajući se kao direktna opasnost za bezbednost Zapadnog Balkana, ali i našu državu, nameće potrebu da postoji strateška jasnoća. Ne usuđujemo se da dozvolimo u ovim važnim trenucima da skrenemo sa strateškog kursa podržavajući političke partije koje mogu biti ili 'proksi' igrači ruskih zloćudnih uticaja ili nedefinisane u strateškoj orijentaciji. Ono što je Zapadnom Balkanu i Severnoj Makedoniji u ovom trenutku potrebno jeste strateška jasnoća, politička predvidljivost, koja će stvoriti otpor države prema ruskoj težnji da destabilizuje procese u Severnoj Makedoniji, ali i na Zapadnom Balkanu uopšte", rekao je ministar.

Na pitanje da li misli da će posle izbora doći do promena Ustava, citirao je Ahmetija koji je rekao da za DUI "neće biti vlade bez ustavnih promena".

"Pošto sam naglasio da je DUI, ali i naša politička opcija uopšte, ovaj evropski front čuvar evroatlantskog kursa države, za nas su to crvene linije. Predsednik Ahmeti je juče rekao da "neće biti vlade bez ustavnih promena", koje podrazumevaju uključivanje bugarske zajednice i drugih zajednica u Ustav zemlje sa ciljem da se država otvori za sve zajednice, pretvarajući je u ravnopravnu za njih. Druga stvar je promena koncepta izbora predsednika države sa dvotrećinskom većinom", poručio je Osmani.

Govoreći o godišnjici rata u Ukrajini, izrazio je uverenje da će, ako Rusija pobedi u Ukrajini, sledeća meta biti "drugi ranjivi regioni, posebno Zapadni Balkan, što uključuje, naravno, multietničku Severnu Makedoniju".

"Zbog toga je veoma važno da nastavimo da podržavamo Ukrajinu da pobedi u ovom pravednom ratu, ali i da zadržimo našu stratešku jasnoću i otpor da se suprotstavimo hibridnim ruskim uticajima koji su se infiltrirali u svaku poru sistema i stoga je ovde bila poruka da se reći ne Rusiji, već da nastavi evropsku integraciju Zapadnog Balkana i Severne Makedonije, posebno", rekao je Osmani.