Parlament u Tirani odobrio sporazum sa Italijom o smeštaju migranata

Parlament Albanije
Izvor: Kosovo Online

Na plenarnoj sednici albanskog parlamenta usvojen je sporazum koji predviđa da u toj zemlji bude smešteno hiljade migranata koje Italija bude spasila u međunarodnim vodama dok se njihovi zahtevi za azil obrađuju, uprkos protestima opozicionih poslanika i grupa za ljudska prava, prenosi AP.

Prema petogodišnjem sporazumu, Albanija bi u svakom trenutku prihvatila do 3.000 migranata. S obzirom da se očekuje da će obrada zahteva za azil trajati oko mesec dana, broj tražilaca azila poslatih u Albaniju mogao bi dostići do 36.000 za godinu dana.

Sporazum koji je potpisan u novembru između albanskog premijera Edija Rame i italijanske premijerke Đorđe Meloni deo je napora Meloni da se teret rešavanja pitanja migracija podeli s drugim evropskim zemljama. 

Parlament, kojim dominira Ramina levičarska Socijalistička partija, izglasao je sporazum sa 77 glasova "za", dok su konzervativni opozicioni poslanici pokušavali da poremete glasanje zvižducima. Predsednik će takođe izdati dekret kao poslednji korak za odobrenje sporazuma. 

"Iznenađenje" sednice bilo je glasanje u korist sporazuma Stranke pravde, integracije i jedinstva koja se pridružila glasovima socijalističke većine, iako to nije bilo potrebno, piše Albanijan post.

Opravdanje za to dao je poslanik Mesil Doda, koji je nakon sednice istakao da postoji odluka Ustavnog suda o ovom pitanju i da je PDIU podržava, imajući u vidu prijateljske odnose Albanije i Italije.

Zvanična Demokratska partija Ljuljzima Baše je prethodnog dana izjavila da neće učestvovati na sednici i da se neće pridružiti glasanju, sve dok njihovi predlozi ne budu prihvaćeni.