Sporazum Albanije o prihvatu migranata: Kršenje zakona ili "vraćanje duga" Italiji?

Imigranti
Izvor: Politiko.al

Skupština Albanije ovih dana trebalo bi da glasa o sporazumu koji su počekom novembra prošle godine potpisali premijeri dve zemlje, Edi Rama i Đorđa Meloni, a tiče se prihvata migranata iz Afrike i pojedinih azijskih zemalja koji putem Sredozemnog mora pokušavaju da dođu do Italije i drugih zemalja Zapadne Evrope.

Prethodno je grupa opozicionih poslanika podnela tužbu sudu zbog toga što je premijer Albanije zaključio taj sporazum bez saglasnosti parlamenta, ali je Ustavni sud odbio njihovu žalbu.

Posle usvajanja u parlamentu, Italija ima dva meseca da počne sa izgradnjom prihvatnih centara koji će, kako je planirano biti formirani na dve lokacije na severu zemlje u opštini Ljež, u primorskom mestu Šen Đin i u selu Đard. Rok da završi kampove, koji će imati kapcitet da prime 3000 migranata, a u čiju izgradnju će biti uloženo 35 milona evra, je 90 dana. Kako je ranije najavljeno, sporazum je potpisan na pet godina s mogućnošću da se produži. 

Dok albanska vlada prihvat migranata pravda činom tradicionalnog gostoprimstva, opozicija, ali i nevladin sektor, oštro kritikuju taj gest. Smatraju da sporazum nije bio dovoljno transparentan, postavljaju pitanje principa eksteritorijalnosti, i nglašavaju da je za izgradnju centara trebalo pitati građane Lježa da li žele migrante u svom okruženju ili ne. Takodje navode da on šteti turizmu.

Ativista i osnivač pokreta "Thurje" Etleva Merka smatra da treba pomoći migrantima, ali je protiv sporazuma koji nije uzeo u obzir mišljenje građana Leža koji bi, kako je rekla za Kosovo onlajn, o prihvatu migranata i gradnji kampova trebalo da se izjasne na lokanom referendumu.

"To je jedno kršenje zakona jer se albanska zemlja pretvara u deo van Albanije i postaje deo Italije, nešto što nije normalno, plus što je Ljež jedan primorski grad, pa će to takođe automatski uticati na marketing albanskog turizma. Plus na  kapacite u njima. Albanska država nije spremna sa zakonske strane i sa strane svih stvari da primi strane emigrante. U pogledu ljudskih prava, prema sporazumu, u Albaniji će biti samo najmlađi muškarci. To je automatski jedna diskriminacija pošto će samo oni doći u Albaniju dok će drugi deo ostati u Italiji. Tako da je sporazum potpuno nejasan Albancima", rekla je Merka. 

Ipak da je sporazum od posebog značaja za Albaniju koja je ranije ugostila izbelice iz Irana i Avgansitana, smatra ovdašnji analitičar i urednik portala "Čitaj" Florgert Muča. Naglašava da je saveznik poput Italije neophodan Albaniji.

"Ovo je sporazum koji odaje počast Albaniji. Prvo, zbog toga što je ovo istorijiski pristup naše zemlje, posebno s obzirom na dug prema susednoj državi koja je 90-ih godina mnogo učinila za nas, na neki način vraćamo dug Italiji. Drugo, ovim potezom mi izražavamo našu spremnost da pomognemo našim saveznicima, u ovom slučaju Italijanima, da Albanija, iako je mala zemlja sa malom privredom, zemlja sa malom težinom u Nato ili u Evropi, daje svoj doprinos važnim pitanjima našeg kontinenta. Sporazum je od posebnog značaja, iako od njega Albanija nema nikakvu finansijsku korist, jer naša zemlja još jednom pokazuje svoj proatlantski pristup, koji je očigledno nepovratan", ističe Muča.

Prema sporazumu, koji se ne odnosi na maloletnike i trudnice, u albanskim centrima biće procesuirani i smešteni migranti koji putuju čamcima preko srednjeg Mediterana. Italijanske vlasti proveravaće i odlučivati o zahtevima za dobijanje azila, a ukoliko na njega nemaju pravo, onda će orgnizovati njihov brzi povratak u zemlju porekla.

"Smatram da je važno naglasiti, posebno u vezi sa zabrinutosću koju na Balkanu mogu stvoriti migranti koji dolaze u Albaniju. Nema opasnosti za susedsne zemlje, jer ce obezbeđenje kampa biti na najvišem nivou. Kamp će biti pod nadzorom nadležnih italijanskih organa, od slova 'a' do slova 'ž'. Celokupna investicija biće italijanska, a na kraju sporazuma Italijani nista neće uzeti nazad. Investicija ostaje Albaniji, ali je važnija činjenica da su našoj zemlji potrebni saveznici na putu evropskih integracija. Videli smo da su zbog unutrašnjih sukoba u EU, odloženi pregovori za pridruživanje. Želimo da stvorimo dobre odnose sa našim susedima i evropskim zemljama. Italija je jedna od najvažnijih država u EU, a saveznik poput Italije nam je neophodan, posebno u trenutku kada imamo apsurdni spor sa Grčkom. Naš najveći advokat kroz istoriju je bila Italija, a taj advokat nam je neophodan na putu ka EU, uz pomoć Nemačke, Francuske itd. Ovaj sporazum je u tom smislu veoma važan", zaključio je Muča.

Kako je planirano, prihvat migranata vršiće se u luci Šen Đin, posle čega će izbeglice biti upućivane u kamp u mestu Đard. Centrima će u potpunosti upravljati italijanska država, dok će Albanija pružiti pomoć u nadgledanju objakata. Kako je nedavno izjavila premijerka Italije sporazum Albanije i Italije mogao bi da posluži kao model upravljanja migracionim krizama i drugim zemljama EU.