Pendarovski: Makedonski jezik je zaštitnik našeg identiteta, sadašnjosti i budućnosti

Stevo Pendarovski
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski istakao je da je makedonski jezik seme državnosti i čuvar nacionalnog kolektivnog pamćenja, te ga treba čuvati i afirmisati za buduće generacije.

„Danas obeležavamo 5 maj, Dan makedonskog jezika, zaštitnika našeg identiteta, sadašnjosti i budućnosti, korena našeg bića, dan kada slavimo našu posebnost. Danas odajemo poštovanje makedonskom jeziku, koji je čuvar našeg kolektivnog pamćenja, večni spomenik našeg postojanja i jezičkog ponosa“, naveo je Pendarovski.

Makedonski jezik sa dugom usmenom i pisanom tradicijom, kako ističe Pendarovski, je seme makedonske države i poriv koji nas časno i dostojanstveno vodi da ostvarimo i sačuvamo svoje mesto u svetu.

„Stoga imamo obavezu prema budućim generacijama da čuvamo, razvijamo i afirmišemo makedonski jezik kao naš ulog za budućnost, da podržavamo domaća i međunarodna naučna istraživanja o makedonskom jeziku i njegovim dijalektima, da negujemo osobenosti makedonskog jezika i da ga pravilno upotrebimo da ga sačuvamo za buduće generacije“, dodaje on.