Pendarovski odlikovao članove legendarnog benda „Leb i sol”

Pendarovski i grupa Leb i Sol
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski na svečanoj ceremoniji u Vili Vodno u Skoplju odlikovao je članove legendarnog džez-rok benda "Leb i sol" Ordenom zasluga za Republiku Severnu Makedoniju.

Kako se navodi u saopštenju iz kabineta Pendarovskog, za izuzetno, autohtono i jedinstveno muzičko stvaralaštvo u okviru džez-rok grupe "Leb i sol", sa kojima su ostavili trajne vrednosti u savremenoj makedonskoj muzici i doprineli afirmaciji makedonske muzičke umetnosti i makedonske kulture u svetu, kao i za njihova značajna solo ostvarenja, odlikovani su Bodan Arsovski, Kokan Dimuševski, Vlatko Stefanovski i Garabet Tavitjan.

Na ceremoniji uručenja ordena, Pendarovski je istakao da su muzika, opus, životno delo Stefanovskog, Arsovskog, Dimuševskog i Garabeta Tavitjana nacionalno nasleđe koje je odavno upisano u kulturno i društveni DNK Makedonije, makedonskog naroda i svih građana.

„Vaša muzika, dragi laureati, ima mitske dimenzije u venama makedonske duše, jer predstavlja kulturno nasleđe sa kojim su se identifikovale i rasle generacije Makedonaca i koje još uvek rastu i žive“, rekao je predsednik Pendarovski.

Pendarovski je istakao da su od njihovog prvog albuma objavljenog daleke 1978 godine, članovi „Leb i sol“ definisani kao neprikosnoveni instrumentalni virtuozi i pioniri u onome što su kritičari nazvali „vorld mjuzik fjužn“ – kombinujući rok, džez i tradicionalne makedonske ritmove.

“Pre skoro pola veka 'Leb I sol' su se etablirali kao nacionalni ponos i kategorija, status koji bez muke održavaju godinama, sve do danas. Devedesetih godina prošlog veka članovi grupe započinju i solo karijere, sarađujući sa izuzetnim muzičarima iz celog sveta, šireći muzičke horizonte, ali ostajući verni etničkom nasleđu i nacionalnom duhu bez kojih ne možete ostaviti trag u svetskim razmerama”, rekao je Pendarovski.