Srbi u Severnoj Makedoniji obeležili praznik: Srbi se preko Vidovdana prepoznaju

Srbi u Severnoj Makedoniji obeležili Vidovdan
Izvor: Srna

Pomenom kosovskim junacima u Crkvi Svetog arhangela Mihaila u Skoplju i polaganjem venaca u crkvenoj kripti, gde su pohranjene mošti srpskih vojnika poginulih u balkanskim i Prvom svetskom ratu, Srbi u Severnoj Makedoniji su tradicionalno obeležili Vidovdan, prenosi Srna.

Predsednik Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji i poslanik u parlamentu Ivan Stoilković izjavio je da se Srbi preko Vidovdana prepoznaju i da bi taj praznik trebalo da bude "lična karta za ulazak u srpstvo".

"Ko nema tu ličnu kartu, ko ne poštuje Vidovdan i ne uvažava tu priču - njemu nedostaje ta lična karta za ulazak u srpstvo", rekao je Stoilković za Srnu.

Podsetio je da su se srpskom narodu kroz istoriju na taj važan datum dešavale i dobre, ali i loše stvari.

On ističe da je Vidovdan stvarno praznik koji oslikava srpstvo i srpski identitet po svojoj suštini i horizontalno i vertikalno i obelžavanje tog datuma budi prijatne uspomene skoro svaki put jer podseća na slavnu prošlost i elementarno nacionalno ponašanje u budućnosti.

Prema njegovim riječima, Vidovdan je istovremeno "pouka i opomena".

"Vidovdan je pouka da poštujemo prošlost, a opomena da treba da budemo u najmanjem nivou naših predaka", ocjenjuje on.

Stoilković naglašava da borba srpskog naroda za slobodu nikada ne prestaje, posebno kada taj narod na Kosovu živi u jednoj vrsti "otvorenog koncentracionog logora takozvane demokratske međunarodne zajednice" koja je, kako kaže, sve samo to nije, i kada su Srbi u Republici Srpskoj izloženi žestokim pritiscima kao i u Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji.

"Takođe, naša matica je konstantno pod pritiskom da se odrekne i teritorije i istorije. Nalazimo se u jednoj veoma izazovnoj poziciji za celokupni srpski narod. Dobro je što Vidovdan otprilike dolazi u ovo vreme kada je državi potrebno na neki način nova energija, mobilizacija i puno nacionalno jedinstvo", poručio je on.

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Vidovdan, praznik posvećen Svetom velikomučeniku knezu Lazaru i svim srpskim mučenicima koji su poginuli u boju na Kosovu 1389. godine.