Plenković o vojnom roku: Osvrnimo se oko sebe, na Kosovu je skoro izbio rat

Andrej Plenković
Izvor: Kosovo Online

Hrvatski premijer Andrej Plenković danas je, govoreći o vraćanju vojnog roka, izjavio da nije reč o vojnom roku kakav je bio nekada, ali je potrebno analizirati nekoliko opcija, jer se, kaže, ne mogu praviti da je sve "super", dok je mnogo kriznih žarišta, spomenuvši među njima i situaciju na Kosovu.

Odgovarajući na pitanja novinara, nakon sednice šireg Predsedništva HDZ-a, Plenković je rekao da svi komentarišu tu temu, a da bi trebalo "malo da otvore oči i podignu glavu".

"Ako dignemo glavu i maknemo se iz našeg dvorišta, kakav svet vidimo oko sebe? Svet u kojem nuklearna sila Rusija dve godine vrši brutalnu agresiju na nama prijateljsku Ukrajinu. Okupirana su četiri regiona, čak je i Krim anektiran. Kad još malo dignemo glavu i pogledamo prema istočnom Mediteranu, nakon Hamasovog terorističkog napada na Izrael, tamo je izbio ogroman rat između Izraela i Hamasa. Postoji Hezbolah, Huti, gađanje brodova koji prolaze kroz Suecki kanal", rekao je Plenković, a preneo Seebiz.

On je naveo da su pre četiri i po meseca bile takve tenzije na Kosovu da je "skoro izbio rat između Kosova i Srbije".

"Ako pogledamo tenzije u drugim zemljama u našem susedstvu, ako pogledamo prijetnje izazvane ilegalnim migracijama... Onda nam u fokus dolazi jedna reč - a to je sigurnost", ukazao je Plenković.

Zato država ulaže u vojsku i policiju.

"Dogovaram ’Bredlije’, kupovinu ’Rafala’, investiramo u vojsku, policiju. Sve je to moja poruka sigurne Hrvatske", rekao je Plenković.

Dodao je da je u Hrvatskoj suspendovan vojni rok već više od 15 godina, te da generacije mladih ne znaju ništa o određenim veštinama u izmenjenim okolnostima.

"Nije ovo pokušaj uvođenja obveznog vojnog roka kao nekada, nego smo u ovim bezbednosnim okolnostima odlučili da od ministra Anušića zatražimo da nam analizira nekoliko opcija. Nećemo spavati i praviti se da je sve super, a oko nas kriznih žarišta koliko hoćeš", rekao je Plenković.